Nu kan reporter-Linda andas ut

Suzanne Moquist, från Kungsängen, hjälper folk att andas ordentligt. Massage och regelbundna andningsövningar är tricket. Reporter-Linda får testa på Lotorpsmetoden.

  • Publicerad 15:00, 15 feb 2019

Första besöket hos Suzanne Moquist inleds alltid med en intervju. Då får kunden bland annat placera sig i en skattningsskala på tio punkter, och nämna symtom och triggerpunkter för när andningen blir jobbigare. Det kan handla om kalluft, blommor – eller stress.

– Man brukar kunna se att skattningssiffrorna sjunker efter några gånger, säger Suzanne.

Syrerik luft får plats

Under det här besöket är det lite omvänt, för det är Suzanne som blir intervjuad. Hon berättar att Lotorpsmetoden går ut på att andas ut djupt.

– Då andas man automatiskt in igen, och man har gjort sig av med skräp som inte kroppen behöver och gjort utrymme för syrerik luft.

Hon berättar att hon ger massage som hjälpmedel, vilket ger syre åt hela bröstkorgen.

– Ofta beror ytlig andning på dålig vana, och vissa är så tajta upptill och då blir inte andningen så bra som den kan vara.

Rätt hyggliga poäng

Behandlingen brukar omfatta tre tillfällen med intervju och grundlig massage varje gång. Däremellan får kunden hemläxa. En-två gånger om dagen ska kunden göra fyra olika övningar för att få ner andningen och öppna upp bröstkorgen.

Jag, reporter-Linda, får först testa att andas ut med en stöt i ett rör, en så kallad Peak Flow Meter. Sedan mäter vi med måttband hur stor skillnad i centimenter det blir runt mina revben när jag tar ett djupt andetag kontra andas ut. Jag placerar mig visst på något slags medelvärde. Inget MVG alltså, men rätt hyggligt, enligt Suzanne.

När hon sa att jag skulle få ett litet smakprov på massagen sken jag upp som en sol. När hon sa att massagen kan vara ganska hård – ännu bättre. Det ska kännas.

Kändes gjorde det. Det kändes jättebra. Och de där andningsövningarna skulle jag behöva göra varje dag.

Hon gör stor skillnad

Suzanne Moquist utbildade sig till klassisk massör år 2000 och till auktoriserad andningsterapeut 2015. Hon ger även lymfmassage, en djupare men mjukare massage som kan ge immunförsvaret en skjuts i rätt riktning.

– Jag tycker att det är jättekul, och andning är så himla väsentligt i detta stressade samhälle. Det känns både viktigt och positivt och det gör så stor skillnad för människor.

Innan Suzanne satsade på sitt företagande som massör arbetade hon inom vården, men det är inget hon saknar.

– Nu kan kan jag jobba med det väsentliga och det som kunderna behöver fullt ut. Det känns bra att hjälpa människor, och jag får alltid det där leendet.

Jag ler stort och tackar för mig.

Lotorpsmetoden

Lotorpsmetoden utvecklades av ambulansföraren Janne Karlsson i Lotorp år 2003. Han upptäckte genom sitt arbete att svårt sjuka människor andades väldigt ytligt.

Han utbildade sig till massör och med de erfarenheter han hade från sin ambulanstjänst växte den andningsterapi fram, som i dag kallas Lotorpsmetoden.

Metoden bygger på behandling av andningsmuskulaturen och hemövningar. Framförallt lyfts utandningens vikt.

Skokloster hoppas på 10 000 motorvurmare

Stockholmstidningen Gasoline Magazine arrangerar en stor motorträff den 25–26 maj. Där allt ifrån gamla bilar till nya båtar kommer visas upp. Folk kommer krylla runt Skokloster Hotell i Håbo kommun...söndag 19/5 1:15

Nya torget: ”Ska blomma överallt”

”Grått och trist”, ”en riktig gråzon”, ”en stenöken”. Kungsängenborna uttrycker besvikelse över sitt nya torg, men Linda Edgren på kommunen lovar att det kommer att grönska.lördag 18/5 15:15

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt