Vinnarförslaget. Den 5 juni tog Ebba Makkonen och Meja Holm från klass 7-2 emot en prischeck från Veidekke på 35 000 kronor. Foto: Liselotte Lundgren

Nu kan sjuornas idéer om Bro bli verklighet

Broskolans sjuor har ägnat mycket tid och engagemang åt att rita upp ett tryggare och finare Bro centrum den här terminen – och deras förslag skulle kunna bli verklighet.

  • Publicerad 13:00, 15 jun 2019

Den här terminen har Broskolan ingått i ett stort arkitektprojekt tillsammans med Upplands-Bro Villa­ägarförening, bostadsbolaget Veidekke, BSK Arkitekter och Upplands-Bro kommun. Skolans sjuor har klassvis fått diskutera fram hur de vill att ett nytt Bro centrum ska se ut, och BSK Arkitekter har hjälp till att visualisera förslagen.

Förra veckan avslutades projektet med en prisutdelning. 1 600 röster hade då samlats in från allmänheten, och klart stod att klass 7-2:s förslag var det som fått flets röster. Representaterna Ebba Makkonen och Meja Holm fick ta emot en prischeck från Veidekke på 35 000 kronor.

Konkurrens var inte aktuellt

Men att projektet också var en tävling var inte det viktigaste för eleverna.

– Eleverna var från början tydliga med att pengarna skulle delas. Vinnarklassen skulle få 14 000 kronor medan de andra klasserna skulle få 7 000 kronor var. Det var inte förhandlingsbart. Det är väldigt fint. Det har funnits en god anda och att konkurrera var inte aktuellt, säger Tuula Tähkäaho, rektor på Broskolan.

Hon berättar att det viktigaste för eleverna var att medverka i sin framtid och i samhällsutvecklingen.

– De har gått in i arbetet med stort engagemang och de har varit intresserade av att alla ska ha det bra. Man blir alldeles rörd när man ser deras funderingar. De vill att Bro centrum ska bli en säker plats med fler affärer. De vill verkligen att det här ska bli ett bra område.

Även Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande, är imponerad.

– Det var jättespännande att se alla deras förslag. De har tänkt så fritt det gick inom vissa givna ramar, och det är kul att se så många mogna och kloka idéer. Det är fantastiskt, så mogen var inte jag i sjuan.

Ger inspiration

Nu kommer förslagen att bli en del av den fördjupade översiktsplanen som finns för hela tätorten Bro, för att skapa ett hållbart Bro, socialt, ekonomiskt och klimatmässigt.

– Vi kommer att ta med deras intryck och deras syn på hur man kan se på Bro centrum. Det ger oss inspiration, säger Fredrik Kjos.

Brett samarbete

Berndt Lundgren, ordförande i Upplands-Bro Villaägarförening samt forskare och lektor på KTH, tog initativet till ett samarbete inför våren 2019. Elever i sjunde klass på Broskolan har fått arbeta med ett förnyelseprojekt av Bro Centrum tillsammans med bostadsbolaget Veidekke, BSK Arkitekter och Upplands-Bro kommun.

Förslagen ställdes ut för omröstning och presenterades på Kungsfesten. 1600 kom in och den 5 juni fick klass 7-2 fick ta emot ett resestipendium av Veidekke. Men pengarna delar de med alla sjundeklassare på Broskolan.

Visa merVisa mindre

Håll i mobiltelefonerna!

En våg av mobiltelefonstölder tycks gå genom området. Under måndagen skedde tre liknande fall. – Vi undersöker möjligheten att stölderna kan ha ett samband, säger Åsa Bergfors på polisen.tisdag 2/6 10:23

De öppnar – mitt i krisen

"Bålstaborna verkar må rätt bra" Två veckor innan coronakrisen skrev de på hyresavtalet. Nu öppnar bröderna C-H och CG Forsbeck sitt nya burgarställe i Håbo.måndag 1/6 15:41

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt