Nu kan SL:s vakter avvisa trotsiga rökare med lagligt stöd

Imorgon införs rökförbudet. Så här tacklar stadens renhållning förbudet, och för den som röker i SL:s miljöer där det kan väntas tuffare tag.

  • Publicerad 09:00, 30 jun 2019

Den första juli införs den nya tobakslagen som innebär ett rökförbud mot cigaretter, e-cigaretter och pipa. Förbudet innefattar allmänna platser, så som perronger, uteserveringar och entréer som allmänheten har tillträde till.

Här är det redan rökförbud på uteserveringen

På sina håll har det uttryckts en oro kring att antalet fimpar som slängs på gatan kommer att öka i och med det nya förbudet. Enligt trafikkontorets pressansvariga, Malinda Flodman, kommer staden avvakta och se resultatet innan eventuella åtgärder sätts in.

– Det är svårt att i nuläget veta om förbudet kommer att få några konsekvenser på nedskräpningen, och i så fall vilka. Vi kommer inte att göra något särskilt inför att förbudet träder i kraft. Istället kommer vi att följa upp och anpassa efter hand, säger hon.

Gäller även SL

Rökförbud har alltid rått inomhus i SL:s lokaler, och det har även gällt på SL:s utemiljöer sedan den första januari 2015, efter ett beslut fattat av regionfullmäktige, enligt Claes Keisu, presstalesperson på SL.

Handlare rasar över nytt rökförbud

Dock har beslutet inte haft lagligt stöd, förrän nu. Idag säger ordningsreglerna att rökningen måste vara "störande för andra resenärer" för att vakter ska kunna ingripa, något som blir en bedömingsfråga. Nya förbudet gör det tydligare vad som gäller.

– Då är rökning inte tillåtet, punkt slut. Det blir alltså inte längre en bedömningsfråga om huruvida rökandet är störande eller inte. SL:s ordningsvakter kommer att fortsättningsvis börja med en tillsägelse och hjälper inte det sker avvisning, säger han.

Så ska Trädgården hantera nya rökförbudet

Keisu lyfter också att man man kan bötfällas för att man bryter mot lagen. Detta rör sig då inte om att man röker, snarare att man gör olaga intrång efter att ha vägrat lämna perrongen efter uppmaning av ordningsvakter.

Förbud. Så här tacklar SL och staden den nya rökförbudet. Foto: Karin Nilsson