Gillar. "Det är stimulerande och utvecklande för barnen att träffa andra barn på öppna förskolan, samtidigt som man träffar andra vuxna här", säger Anna-Maria Hansson. I förgrunden: Christopher, 9 månader, Freja, 1 år och Isak, 8 månader. Foto: Mikael Andersson

Nu kan Spångas föräldrar få stöd på öppna förskolan

Att sätta gränser, syskonbråk eller frustration över det eviga tjatet. På föräldrarådgivningen kan vuxna få stöd i sitt föräldraskap. Nu startar de ett samarbete med öppna förskolorna i Spånga och Bromsten för att nå ut till fler.

  • Publicerad 11:56, 11 okt 2018

– Det bästa med att komma hit till öppna förskolan är att komma hemifrån, ha ett mål med dagen och få träffa andra vuxna samtidigt som barnen stimuleras, säger Elisabeth Bergstrand.

Hon och tre andra föräldrar sitter på golvet och småpratar på öppna förskolan Solsidan i Spånga centrum, mest om saker kopplat till barnen och livet som förälder.

Att föräldraskapet har sina utmaningar är alla överens om. De flesta känner också till att man kan vända sig till föräldrarådgivningen på familjecentralen för stöd, om man behöver, och att där hålls föräldrakurser.

Dilara Norberg, mamma till ettåriga Freja och två äldre barn, har själv deltagit i en sådan kurs.

– Det här med syskonbråk har varit tufft i perioder. Jag gick en ABC-kurs (Alla barn i centrum, reds anm.) där man diskuterade olika teman i grupp med andra föräldrar. Det är en bra och lättsam form, jag tyckte att det var jättebra, säger hon.

Vill nå fler

För att nå fler föräldrar startar föräldrarådgivningen nu i oktober ett samarbete med de öppna förskolorna i Spånga och Bromsten. En gång i månaden kommer en föräldrarådgivare att vara där för att informera om verksamheten och svara på eventuella frågor.

Man ska också hålla diskussionsgrupper på plats.

– Föräldrarna kommer att få vara med och bestämma ämnen, men det kan till exempel vara rubriker som "Att skapa en trygg familj", "Syskonkärlek" eller "Gott prat mindre tjat", säger Karolina Hellberg, samordnare för projektet.

Viktigt med tidig kontakt

Skälet bakom initiativet är att man vill nå föräldrar i behov av stöd i ett tidigt skede.

– Forskning visar att det är viktigt att komma in tidigt, att det har effekt för barns mående. Och det finns en poäng att ha aktiviteter som riktar sig till alla föräldrar. Vi vill att det ska vara en låg tröskel att kontakta oss om det senare uppstår problem som man behöver hjälp med, säger Karolina Hellberg.

Föräldrarådgivningen är sedan tidigare regelbundet på de öppna förskolorna i Hjulsta och på Familjecentralen.

– Nu utökar vi. Vi vill ju att även Spångaföräldrarna ska få del av det här, säger hon.

Bra stämning. Christopher, 9 månader, Olof, 6 månader och Freja, 1 år, leker nöjt efter dagens sångstund på öppna förskolan Solsidan, medan föräldrarna småpratar. I bakgrunden: Noor Suleiman. Foto: Mikael Andersson

Positivt. Det låter som en bra idé att föräldrarådgivningen ordnar träffar på öppna förskolan, tycker Elisabeth Bergstrand, med Christopher 9 månader och Anna-Maria Hansson med Olof Foto: Mikael Andersson

Startar i oktober på öppna förskolorna i Spånga

Solsidan, Spånga: måndag 22 oktober 9.30-10-30.

Hipp-hopp, Bromsten: tisdag 23 oktober 9.30-10.30.

Därefter en gång i månaden under hösten, eventuellt längre.

Detta erbjuder föräldrarådgivningen:

Föräldrar som känner att de behöver hjälp i sitt föräldraskap kan vända sig till föräldrarådgivningen. Här kan man få fem individuella samtal "anonymt", alltså utan att det journalförs.

Behöver man mer stöd lotsas man vidare till exempelvis socialtjänsten eller barnpsykiatrin.

Här hålls även öppna föräldrakurser som vem som helst kan anmäla sig till.

Kontaktperson: Basma Osman, föräldrarådgivare. basma.osman@stockholm.se

29 miljoner ska öka tryggheten på gator och torg

Nyheter ✓Alla områden som får pengar ✓Belysning ✓Insatser mot illegala bosättningar På onsdagseftermiddagen väntas 23 projekt, som syftar till att skapa en tryggare utemiljö i Stockholm, beviljas pengar ur stadens trygghetsfond. Totalt avsätts drygt 29 miljoner kronor. Men...onsdag 19/6 16:33

SD-politiker i Hässelby-Vällingby utesluts ur partiet

Nyheter Sitter kvar som politisk vilde Tidigare idag rapporterade Dagens Nyheter att Sverigedemokraterna utesluter fyra medlemmar. En av dem är Björn Larsson, som bland annat är ledamot Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd.onsdag 19/6 15:44