Maria Herngren tycker Smedsuddsbadet är en bra badplats. Inte minst för barnfamiljer eftersom det är grunt och finns en sandstrand. Foto: Maja Brand

Nu kan Stockholm få ännu fler badplatser

Vilka är stans bästa bad? Stockholms stad vill ha din hjälp att hitta morgondagens badplatser.

  • Publicerad 19:15, 15 jun 2017

För tio år sedan tog Stockholms stad fram en handlingsplan för att utöka stadens badplatser. Sedan dess har bland annat Tanto strandbad tillkommit i listan av godkända badställen som i dag omfattar 30 platser. Och nu vill miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) ha ännu fler förslag. Därför vänder hon sig till Stockholm Direkts läsare.
– Det vore roligt om vi kunde få in tips på platser som vi inte tänkt på tidigare. Gärna sådana som kan bidra till en större spridning av badplatser, i både inner- och ytterstaden. Vi vill att så många som möjligt i Stockholm har tillgång till en badplats, säger hon när vi ses på populära Smedsuddsbadet på Kungsholmen.

Var ska jag bada?

De bästa förslagen från er läsare tas sedan vidare till miljöförvaltningen som tittar på platsen och vattenkvaliteten. Sedan är det stadsdelarna själva som inrättar badplatserna. Att en badplats blir officiell innebär att det kontinuerligt tas prover och görs kontroller för att se över till exempel bakteriehalten i vattnet. Katarina Luhr själv säger att hon oftast badar i Brunnsviken i Solna.
 

Katarina Luhr (MP) vill få in så många tips som möjligt från Stockholm Direkts läsare. Foto: Maja Brand

– Man vill ha badet så nära som möjligt. Men det här är ett trevligt ställe jag gott kunde åka till oftare, säger hon och ser omkring.

Är du säker på att stockholmarna vill avslöja sina smultronställen?

– Om man har en hemlig badplats som man vill vara helt ensam på ska man nog inte försöka göra den till en offentlig badplats, men vår stad är full av fantastiska badmöjligheter, så jag tror att det finns utrymme för både mindre och större strandbad. Dessutom är ju delad glädje dubbel glädje, säger hon. 
På sandstranden finns också Maria Herngren som är här för ett svalkande dopp efter joggingrundan. När hon kommit upp ur vattnet berättar hon att hon älskar att bada.
– Jag ser gärna fler badplatser i Stockholm. Många har en bit till närmaste badplats och det är inte alltid så lätt att ta sig. Speciellt med barn kan det vara svårt.
Var det kallt i vattnet?
– Jag var så varm efter löpningen, så det är svårt att avgöra. Men det skulle inte förvåna mig om det är minst 18 grader i vattnet. Det är absolut inte kallt i alla fall.  

QUIZ: Stockholmare, vad var egentligen "badringen"

Ge oss dina bästa tips

Mejla ditt förslag på ny badplats till info@direktpress.se så ser vi till att det vidarebefordras till Stockholms stad!

Skriv "Badplats" i ämnesraden.