Tord Grip stortrivs på Östermalm. Foto: Sacharias Källdén

Nu kliver Tord Grip fram ur Svennis skugga

I många år var Tord Grip mannen bakom framgångssagor som Sven-Göran "Svennis" Eriksson och Sveriges brons i fotbolls-VM 1994. 80 år fyllda kliver nu Östermalmsbon ut ur skuggan med en biografi om livet på fotbollens absoluta toppnivå.

  • Publicerad 09:00, 21 apr 2018

Det är en bit från födelseorten, lilla Ytterhogdal i Hälsingland, till en rymlig våning vid exklusiva Villastaden på Östermalm. Tord Grip skrockar lite åt påståendet. Det är en klassresa av rang. Livet som bagarlärling efter sju år i folkskolan blev till ett annat. Ett liv som fotbollsspelare och framförallt tränare i Italien, England och Mexiko. Bland mycket annat.

– Visst är det så. Men jag säger som Povel Ramel: "Jag är socialist i den meningen att jag vill att alla ska kunna leva ett borgerligt liv", säger Tord Grip med en lurig blick.

När han för drygt tio år sedan skulle börja scouta spelare åt den genom karriären ständige följeslagaren Sven-Göran "Svennis" Eriksson, som då tränade engelska Leicester, blev pendlandet från dåvarande huset i värmländska Degerfors till Arlanda för att flyga till England ohållbart. Östermalm blev lösningen, en plats som han stortrivs på.

– Det är fantastiskt bra här. Nära till Stockholms stadion, där jag brukar titta på Djurgårdens damlag ibland. Och så tar jag cykeln till Kaknäs och tittar på herrlagets träningar, säger Tord Grip vars kärlek till fotbollen är svår att ta miste på.

Har du rent av blivit lite Djurgårdare av att bo här?

– Nja. Men jag var faktiskt väldigt nära att bli Djurgårdsspelare på 60-talet. Allt var klart med kontrakt och jobb på Folksam. Men lagläkaren stoppade mig. Istället hamnade jag i AIK.

Boken "Fotbollsspelarpojken" har just kommit ut och hyllas av recensenterna. Många timmars intervjuer, bland annat på favoritkrogen Esplanad, med författaren Stefan Lövgren har resulterat i en biografi som för ovanlighetens skull ställer Tord Grip i centrum. Men att tacka ja till att medverka var inget att tveka på, efter att han gjort som vanligt när det gäller förfrågningar.

– Jag har en mycket klok dotter som jag ofta rådfrågar. Det var samma sak när Tom Alandh ville göra en dokumentär om mig ("Ur Svennis skugga", reds anm). Hon sa att det var som att bli adlad. Då kan man inte säga nej, säger Tord Grip.

Utöver fotbollen, som fortfarande upptar mycket av hans tid med matcher både live och på tv, så är musik och poesi hans stora intressen. Inte minst dragspelandet som funnits med honom i stort sett hela livet. Vid vårt besök bjuder han på den klassiska hymnen "You'll never walk alone" som blivit synonym med fotboll då den används av klubbar som Liverpool och Celtic.

Har du fått spelarna du tränat att intressera sig för kultur? Fördomen säger ju att det är ovanligt bland idrottsmän.

– Det vet jag inte. Men jag har faktiskt fått "Svennis" att börja läsa nu på senare tid, säger Tord Grip.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.