Nu kommer gåfotbollen till Stockholm

Springer du blir det frispark – till motståndarlaget. Idag invigdes gåfotboll för seniorer i Enskede. Det långsamma spelet sprider sig nu snabbt över hela Stockholm.

  • Publicerad 16:02, 7 maj 2018

Idag var det invigning för Enskede IK:s satsning på gåfotboll för seniorer. På plats fanns ett 40-tal fotbollsintresserade seniorer redo att få kicka igång.

Innan matcherna drog igång förklarades reglerna. Gåfotboll är stort i bland annat England och Italien, och är ungefär som vanlig fotboll, förutom att man inte får springa. Här gäller inte heller offside eller inkast.

– Om man springer blir det frispark. Man får inte filma, sånt är vi trötta på, då blir straffet att man blir utan kaffe och bulle efteråt, sa initiativtagaren Helena Nordlöf från Enskede IK:s kansli, och alla skrattar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det är inte heller tillåtet att stå på bollen då det finns risk för fallskador, och en hjärtstartare finns på plats ifall något skulle hända. Varje match är 2 x 15 minuter med sju spelare i varje lag.

På plats och redo att spela är May-Britt Carlsson, 75 år. Hon fick höra om gåfotbollen via Årstapaviljongen, en mötesplats för seniorer. Hon var med när damfotbollen drog igång i Sverige och spelade då i Gamla Upsala Fotboll.

– När damfotbollen kom var det först på skoj tänkte man. Men efter första matchen skrev Upsala Nya Tidning ”Storsuccé – 500 tittar på damfotboll”, säger May-Britt.

May-Britt är noga med att hålla sig fysiskt aktiv, och trots att hon är 75 år kan hon som gammal gymnast gå ner i spagat.

Mikael Norberg som jobbar på Stockholms idrottsförbund är positiv till gåfotbollen i Enskede.

– Nästa steg blir att nå de som inte är så fysiskt aktiva. Det är viktigt att det finns en sån här grund och det finns ett stort antal som är intresserade av det, och vi ser att fler lag startar gåfotboll, säger Mikael.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

När matchen drar igång är det flera som frestas att ta några extra snabba steg, vilket leder till flera frisparkar. När frisparkarna ska läggas gäller samma sak – inte ta sats utan helt enkelt bara gå fram till bollen och skjuta iväg den så gott det går. På avbytarlinjen står Rod Bengtsson, 72 år, och väntar på sin tur.

– Det här är jätteroligt. I början tänkte jag att det skulle vara lite töntigt, jag har spelat fotboll i över 60 år. Men det roligt att röra på sig och svårt att hålla igen, man vill ju springa, säger han.

Idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) och Enskede IK:s ordförande Lars Råda fanns också på plats och klippte invigningsbandet.

– Den sociala gemenskapen är viktig i alla åldrar. Vi som stad måste möjliggöra detta, därför är jag glad och tacksam att det här blir av, sa Emilia Bjuggren.

I fortsättningen kommer det att spelas gåfotboll varje onsdag klockan 10.00 på Enskede IP, och man kan anmäla sig på antingen Enskede IK:s hemsida eller bara komma förbi under träningen. Solberga BK och IFK Viksjö i Järfälla är också på gång att starta gåfotboll för seniorer, ambitionen är att komma igång så fort som möjligt.

Margareta Bristrand, 81 år, och Rod Bengtsson, 72 år, väntar på att det ska bli deras tur att spela. Foto: Ella Söderberg

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Grannar går ihop för att städa Vinterviken

Nyheter Öppet för alla att vara med på söndag Alla som vill och kan har nu möjligheten att hjälpa till med att städa stranden i Vinterviken.måndag 22/10 19:46

Flera polisingripanden vid årets sista derby

Nyheter ✓Våldsamma upplopp ✓Narkotikabrott ✓Tillträdesförbud Våldsamt upplopp, narkotikabrott och konfiskering av pyroteknik. Polisen gjorde flera ingripanden i samband med årets sista derby på Tele2 Arena igår. Men sammantaget beskriver polisen insatsen som...måndag 22/10 15:50