Nu kommer gåfotbollen till Stockholm

Springer du blir det frispark – till motståndarlaget. Idag invigdes gåfotboll för seniorer i Enskede. Det långsamma spelet sprider sig nu snabbt över hela Stockholm.

  • Publicerad 16:02, 7 maj 2018

Idag var det invigning för Enskede IK:s satsning på gåfotboll för seniorer. På plats fanns ett 40-tal fotbollsintresserade seniorer redo att få kicka igång.

Innan matcherna drog igång förklarades reglerna. Gåfotboll är stort i bland annat England och Italien, och är ungefär som vanlig fotboll, förutom att man inte får springa. Här gäller inte heller offside eller inkast.

– Om man springer blir det frispark. Man får inte filma, sånt är vi trötta på, då blir straffet att man blir utan kaffe och bulle efteråt, sa initiativtagaren Helena Nordlöf från Enskede IK:s kansli, och alla skrattar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det är inte heller tillåtet att stå på bollen då det finns risk för fallskador, och en hjärtstartare finns på plats ifall något skulle hända. Varje match är 2 x 15 minuter med sju spelare i varje lag.

På plats och redo att spela är May-Britt Carlsson, 75 år. Hon fick höra om gåfotbollen via Årstapaviljongen, en mötesplats för seniorer. Hon var med när damfotbollen drog igång i Sverige och spelade då i Gamla Upsala Fotboll.

– När damfotbollen kom var det först på skoj tänkte man. Men efter första matchen skrev Upsala Nya Tidning ”Storsuccé – 500 tittar på damfotboll”, säger May-Britt.

May-Britt är noga med att hålla sig fysiskt aktiv, och trots att hon är 75 år kan hon som gammal gymnast gå ner i spagat.

Mikael Norberg som jobbar på Stockholms idrottsförbund är positiv till gåfotbollen i Enskede.

– Nästa steg blir att nå de som inte är så fysiskt aktiva. Det är viktigt att det finns en sån här grund och det finns ett stort antal som är intresserade av det, och vi ser att fler lag startar gåfotboll, säger Mikael.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

När matchen drar igång är det flera som frestas att ta några extra snabba steg, vilket leder till flera frisparkar. När frisparkarna ska läggas gäller samma sak – inte ta sats utan helt enkelt bara gå fram till bollen och skjuta iväg den så gott det går. På avbytarlinjen står Rod Bengtsson, 72 år, och väntar på sin tur.

– Det här är jätteroligt. I början tänkte jag att det skulle vara lite töntigt, jag har spelat fotboll i över 60 år. Men det roligt att röra på sig och svårt att hålla igen, man vill ju springa, säger han.

Idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) och Enskede IK:s ordförande Lars Råda fanns också på plats och klippte invigningsbandet.

– Den sociala gemenskapen är viktig i alla åldrar. Vi som stad måste möjliggöra detta, därför är jag glad och tacksam att det här blir av, sa Emilia Bjuggren.

I fortsättningen kommer det att spelas gåfotboll varje onsdag klockan 10.00 på Enskede IP, och man kan anmäla sig på antingen Enskede IK:s hemsida eller bara komma förbi under träningen. Solberga BK och IFK Viksjö i Järfälla är också på gång att starta gåfotboll för seniorer, ambitionen är att komma igång så fort som möjligt.

Margareta Bristrand, 81 år, och Rod Bengtsson, 72 år, väntar på att det ska bli deras tur att spela. Foto: Ella Söderberg

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Nu försvinner rätt till heltid i förskolan i Stockholm

Nyheter ✓Grönblå avskaffar kritiserad reform ✓5 000 barn omfattas ✓Så ser det ut i länet De senaste två åren har barn till föräldralediga haft rätt att gå heltid på förskolan. Tusentals familjer i Stockholm berörs när reglerna ändras från och med 1 februari.torsdag 17/1 19:30

Hägersten kan bli av med parkeringsavgifter

Nyheter M-överklagan kan vinna gehör P-avgifterna i Hägersten-Liljeholmens stadsdelsområde kan tas bort. Det står klart efter att Transportstyrelsen väljer att pröva lokalpolitikern Lars Svärds (M) överklagan.torsdag 17/1 16:37