Lämna inte ut kontonummer. Gunilla Rothelius och Peter Enell pratar med pensionärer. Och det ger resultat i brottsstatistiken. Foto: Jannie Flodman

Nu kraftsamlar polisen mot äldrebrott

Brott mot äldre ökar. Och polisens främsta vapen är – information. Vi följer med när två pensionärspoliser lär ut tips och tricks. Så att pantertanter och silverrävar slipper bli blåsta av buset.

  • Publicerad 12:12, 14 mar 2019

Inspektör Gunilla Rothelius, iklädd respektingivande blått, blickar ut över ett 20-tal grånade, eller helt försvunna, frisyrer.

– Numera har damkläder innerfickor. Minns ni hur det var förr? Då hade bara herrarnas rockar sånt, inte kvinnornas kappor, säger hon, så det ekar i den basiga mikrofonen.

Ett igenkännande hummande stiger över kaffekopparna.

– Se då till att ha portmonnän i innerfickan, damer. Och herrar! Ni har väl ändå inte plånboken i bakfickan?

Polisen tar krafttag mot telefonbedrägerier

En vanlig vardag på församlingen S:t Matteus i Vasastan: kaffe och smörgås för 25 kronor, och råd om hur äldre ska känna sig tryggare.

Kungsholmspoliserna Rothelius och Peter Enell är på besök och pratar i en timme om hur man skyddar sig mot lurendrejerier via hembesök och telefon, mot inbrott och rån – brott som ofta drabbar just åldringar.

– Sådan kriminalitet ökade med 138 procent i Stockholm förra året. Men genom kampanjer och sådana här träffar har det kraftigt gått ner under 2019. Förra veckan pratade vi inför 130 seniorer, berättar Peter Enell.

"Inte så sexigt jobb"

Han och Rothelius är ute och arbetar på det här sättet några gånger i månaden. Att de själva är till åren komna tror de hjälper med målgruppen: "De känner mer förtroende för någon som varit med ett tag".

– Sedan är det inte så sexigt för de yngre att vara ute och jobba brottsförebyggande. Det är nästan bara jag och Peter som gör sånt här, säger Rothelius, som själv har pensionen i nära sikte, och inte räds att prata om hur det är att kanske inte se eller höra så bra längre.

Tipsen som den polisiära duon levererar kan tyckas självklarar för en yngre person. Men för en människa kring de 80 – van vid en mer tillitsfull samtid – kan de utgöra skillnaden mellan att ha pengar på banken, och ett länsat konto.

Kompisar med koll. "Man får vara på helspänn", säger Eva Nilsson och Gunnel Tostar. Foto: Jannie Flodman

Bedragarna har steppat upp

Poliserna beskriver äldre som ofta extremt snälla och hjälpsamma, eftersom de är uppväxta så. Det gör dem till lätta offer för vishing; telefonbedrägerier där man luras att lämna ut bankkoder och kontonummer.

Eller en främling som ringer på och ber om ett glas vatten, och sedan försvinner med handväskan som lämpligt nog stod mitt i hallen.

– Telefonbedragarna har skärpt till sig. Det är inte längre någon som ringer från Indien och på bruten engelska säger att man är från Microsoft. Utan det är trovärdiga samtal på ren svenska, där man säger att man ringer från banken. Eller en budfirma som pratar om att man ska leverera ett kylskåp. När offret sedan säger att man inget beställt, kopplas man till "ekonomiavdelningen" där man övertalas att uppge kontouppgifter, förklarar Enell busets slipade taktik.

Eva tänker inte sitta hemma

Kompisarna Eva Nilsson och Gunnel Tostar, båda på väg mot de 90, säger att de redan har koll på allt det polisen tipsar om. Men att det alltid är bra med påminnelse – man får vara på helspänn!

– Men jag vill inte vara rädd utan vill leva mitt liv som jag vill. Jag har vänner som inte vågar gå ut. Själv brukar jag komma hem klockan elva om kvällen, berättar Eva Nilsson.

RÖSTLUND: Polisen frågade mig vad en "becknarväska" är

Polisens tips: Det är okej att vara otrevlig

Kom ihåg: Man måste inte vara trevlig eller öppna dörren. Det är helt okej att lägga på luren eller stänga dörren om man är misstänksam.

Hemma

Lämnad aldrig ut personnummer och kontonummer. Banker, myndigheter och seriösa företag ber aldrig om det via telefon.

Låna inte ut pengar till någon som påstår sig vara en avlägsen släkting eller bekant.

Ha alltid dörren låst. Tittöga, låskåpa och låsregel är bra.

Om någon du inte känner vill följa med in i trappen – var vaksam.

Släpp inte in någon du inte känner.

Om det är någon du inte känner, som säger att den till exempel ska kontrollera något i lägenheten: be om identifikation.

Om du släpper in någon: håll koll på dörren så att inte fler kommer in utan att du märker det.

Ha inte telefon, plånbok eller handväska nära dörren.

Ha inte stora summor kontanter hemma.

På stan

Ha plånboken i innerfickan.

Ha inte mer pengar på kortet eller i plånboken än du behöver.

Var diskret med kort och kontanter.

Ha inte koden ihop med bankkortet.

Växla inte pengar åt främlingar.

Ha inte nycklar till bil och bostad i handväskan.

Ha handväskan stängd.

Lämna inte handväskan utan uppsikt.