Potthål. När temperaturen pendlar mellan plus och minusgrader är det nämligen stor risk för frostsprängningar i asfalten, vilket resulterar i återkommande potthåll. Foto: Charlotte Årling

Nu lagas potthålen i Västerort

Trött på att köra sicksack mellan gropar i gatorna? Nu lagas de undan för undan.

  • Publicerad 16:14, 22 mar 2019

Att solen skiner och att snön smälter bort är härliga tecken på att det snart blir vår. Men ett mindre uppskattat vårtecken är potthålen.

– Under våren, när det är mycket växlande temperaturer uppstår ofta sådana här potthål. Snö och is som smälter rinner ner i små sprickor och håligheter i asfalten. När det sedan fryser på igen vidgas asfalten och då spricker den ännu mer, säger Malinda Flodman, presskontakt på trafikkontoret.

Enligt henne lagas potthålen så snart en anmälan kommer in.

– Så fort vi får in anmälningar om potthål så lagas dem. Men beroende på vilken typ av gata det gäller så gör man det antingen samma dag eller inom några dagar, säger hon.

Från årsskiftet har det kommit in 262 anmälningar om potthål i Hässelby, Vällingby och Bromma till Trafikkontoret. Under samma period förra året inkom 641 anmälningar.

En rejäl minskning. Vad beror det på?

– Det har förmodligen med väderförhållandena att göra. Dels hur vädret har sett ut under vintern då dessa uppstår men det kan också bero på hur länge det har varit barmark. Har det varit barmark länge syns hålen och då anmäls fler, säger Malinda.

Upptäcker du ett hål i gatan eller på cykelbanan är det viktigt att rapportera det till Stockholm stad. Annars kan ett potthål även göra hål i plånkan. Staden måste nämligen haft kännedom om det aktuella potthålet utan att ha lagat det för att kunna hållas ansvarig för skadan. Ett annat krav är att de inte heller ska ha varnat trafikanter inom skälig tid.

Så maxar du värdet på din bostad

Nyheter Viktigt med rätt färger om du planerar att sälja En ny undersökning visar vad det är som är det mest kostnadseffektiva åtgärden att göra innan en lägenhetsförsäljning.söndag 16/6 9:00

Här är SL:s satsningar för kyla i sommar

Nyheter ✓Knapptrick✓Fler AC-bussar sätts in ✓Men därför kommer de inte hjälpa vid ny värmebölja Varje sommar rapporteras det om extremvarma bussar och tåg i kollektivtrafiken. Nu, och fram till slutet av augusti, skruvar SL på alla detaljer för att hålla graderna nere.lördag 15/6 9:08