Nu läggs 100 år gammal friskola ner

Stora skulder och vikande elevunderlag tvingar Säbyholm friskola, som funnits i mer än 100 år, att lägga ner. Nu hoppas man att andra skolor ska ta emot eleverna.

  • Publicerad 21:09, 18 nov 2013

 Efter kritik från studerande gjorde Myndigheten för yrkeshögskolan en tillsyn och fann allvarliga brister på Säbyholm friskola i Häggvik.

Myndigheten ställde bland annat krav på trädgårdsmästarutbildningen att ordna ett väl fungerande växthus, verktyg, markanläggningshall och odlingsmark.

Det kommer dock inte ske. I stället börjar skolan avvecklas från och med vårterminen 2014, efter ett styrelsebeslut i förra veckan.

– Vi har inte råd att göra de investeringar som behövs. Vi har länge haft ett pressat ekonomiskt läge och i dagsläget har vi skulder på 3-4 miljoner kronor, säger Ewa Frisk, ordförande i skolstyrelsen.

Säbyholm friskola har totalt cirka 200 elever och omfattar utöver trädgårdsutbildningen även ett naturbruksgymnasium och ettåriga komvuxutbildningar.

Skolan har en anrik historia sedan över 100 år och flyttade i år till nya lokaler i Sollentun,a då de tidigare lokalerna med internat och mark i Upplands-Bro var för dyra i drift.

Trots att ABF Nordöstra Storstockholm, ägare av Säbyholm Friskola AB och dess nya lokaler i Sollentuna, gav Säbyholm ett års gratis hyra för att komma på fötter igen räckte det inte.

– Vi hade väldigt bra samarbete med Sollentuna kommun som var glada över att få ett naturbruksgymnasium och vi kände att, okej vi har förluster men kan vi bara få rätt antal sökande kan vi greja det här och få till en riktigt bra verksamhet trots att vi inte längre har markerna, inte har eget stall och allt det här, säger Ewa Frisk.

– Så vi byggde upp en smådjursavdelning där vi har fåglar och råttor och allt möjligt, och sen så har vi hyrt stall, och hundplatser och vi har hyrt trädgårdsanläggning. Men problemen fortsatte ändå, vi fick bara 18 sökande till förstaklassen i gymnasiet när vi hade räknat med 35 som minimum, säger Ewa Frisk.

En bidragande orsak till konkursen är att några av tvåorna hoppat av från hundlinjen vilket medfört kraftigt minskad skolpeng.

– Sådana här praktiska utbildningar är väldigt dyra att driva och för varje elev som hoppat av har vi förlorat 160 000 kronor. Det blir stora hål direkt och med det låga antalet sökande går kalkylen inte ihop, säger Ewa Frisk.

Nu siktar skolledningen på att se till att de gymnasieelever som går i trean ska få gå klart sin utbildning på Säbyholm. Resten hoppas man att andra skolor ska vilja ta över.

– Vi tror att vi ska kunna greja det mesta på ett tillfredställande sätt och vi kommer lägga väldigt mycket krut på att göra en individuell plan för varje elev, säger Ewa Frisk.

Hans Johansson är nybliven rektor sedan i september och berättar att han redan fått ta emot flera samtal från skolor som är intresserade.

– Alla skolor vill ha fler elever så jag tror möjligheterna är goda att hitta platser åt alla, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Handgranater orsaken till evakuering av polishuset

Nyheter De tidigare avspärrningarna av polishuset i Sollentuna efter att ett misstänkt farligt föremål lämnats in är nu hävda.måndag 25/6 13:35

Här byggs det flest hyresrätter

Nyheter Byggstarter under 2018 i Stockholms län Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...lördag 23/6 13:40