Folkomröstning. Drygt 6000 underskrifter har privatpersoner samlat in, för att få till en folkomröstning om ett tiggeriförbud i Järfälla. Nu ska kommunen kontrollera att alla underskrifter är giltiga. Arkivbild. Foto: Mikael Andersson

Nu lämnas underskrifter mot tiggeriförbud i Järfälla in

Namninsamlingen för en omröstning om ett tiggeriförbud i Järfälla är klar, och ska överlämnas till kommunen av initiativtagarna. "Nu måste vi kontrollera att allt gått rätt till", säger Christina Rapp Lundahl, kommundirektör i Järfälla.

  • Publicerad 11:38, 14 jan 2020

Runt 6060 personer har skrivit under den namninsamling som drog igång i höstas, för att få till en folkomröstning om ett lokalt tiggeriförbud Järfälla kommun.

Fredrik Grufman är administratör i Facebook-gruppen Varning i Järfälla, och en av initiativtagarna till insamlingen.

– Målet är att få bort tiggeriet från Järfälla. Nu har vi utnyttjat den enda möjlighet vi har som medborgare att påverka det. Det är vårt sista halmstrå. Folkomröstning är inte målet utan det är själva tiggeriförbudet, säger han.

De vill se en folkomröstning om tiggeri i Järfälla

SD vill införa tiggeriförbud i Järfälla

Måste vara folkbokförda i kommunen

På tisdagseftermiddagen kommer listan att lämnas in till kommunen, men det är fortfarande oklart om den giltig eller inte.

– Vi måste kontrollera att alla som skrivit under är folkbokförda i kommunen. Listan måste innehålla både namnteckning och personnummer. Tio procent av kommunens röstberättigade måste ha skrivit under och då krävs det ungefär 6000 namnunderskrifter, säger kommundirektören Christina Rapp Lundahl.

Arbetet med att ta fram ett underlag till kommunfullmäktige kommer att påbörjas så snart listan är inlämnad. Sedan ska partierna ta ställning till ifall det blir en folkomröstning eller inte, något de behöver göra om underskrifterna visar sig giltiga.

– Jag kan inte bedöma när det kan bli av. Det beror på hur lätt det är att kontrollera namnen, säger Christina Rapp Lundahl.

Moderaterna vill förbjuda tiggeri i Järfälla

Hoppas på omröstning till hösten

Fredrik Grufman hoppas att en folkomröstning kan bli av redan i höst, men tror att mycket kan hända längs vägen.

– Vi hoppas att kommunfullmäktige tar ställning till det här medborgarinitiativet under våren, och sedan vill Valmyndigheten ha några månaders respit. Två tredjedelar av fullmäktige måste rösta nej till förslaget för att stoppa folkomröstningen. Samtidigt ska man ha respekt för att en folkomröstning bara är rådgivande.

Så funkar en folkomröstning

Om minst 10 procent av de röstberättigade begär en folkomröstning måste kommunfullmäktige ta beslut om det ska hållas eller inte. Underskrifterna måste vara insamlade under en sexmånadersperiod för att räknas som giltiga. Om två tredjedelar av ledamöterna röstar nej, blir det ingen folkomröstning. En folkomröstning i en kommun är rådgivande.

Källa:Riksdagen

Stockholm Direkt