Arkivbild. Foto: Michael Toll

Nu lappas elsparkcyklarna

Idag lappar Synskadades Riksförbund felparkerade elscootrar på Medborgarplatsen i syfte att öka förarnas medvetenheten kring vad felparkeringarna innebär för de med nedsatt syn.

  • Publicerad 12:11, 14 aug 2019

Vi har tidigare rapporterat om att Synskadades Riksförbund anser att elscootrarna i staden utgör en livsfarlig miljö för synskadade, och att de krävt att staden gör mer för att röja bort fordonen när de ligger kors och tvärs.

Synskadade kräver att elscootrar fraktas bort

Ökad medvetenhet

Nu tar riksförbundet ett steg längre, och arrangerar idag, onsdag, en aktion mot felparkerade elsparkcyklar.

På Medborgarplatsen kommer Synskadades Riksförbund att lappa felparkerade elsparkcyklar med en gul parkeringspåminnelse. Syftet med aktionen är att berätta hur allmänheten kan underlätta vardagen för personer med synnedsättning, och riksförbundet hoppas öka medvetenheten hos allmänheten om vikten av att parkera sin elscooter på ett säkert sätt.

– Var du ställer ifrån dig din elscooter är kanske inte en så stor sak för dig. Men för synskadade är oväntade hinder en olycksfallsrisk, säger Jimmy Pettersson, handläggare på Synskadades Riksförbund, i ett uttalande.

Uppställningsplatser

Stockholms stad har sedan tidigare försökt skapa ordning med elscootrarna genom avsiktsförklaringen, som bland annat underlättar med dedikerade elscooterparkeringar.

DEBATT: "Nu skapar vi ordning kring elscootrarna genom samarbete"

– Detta är ett bra initiativ, men för att det ska fungera krävs också att allmänheten hjälper till och inte bara ställer ifrån sig sin scooter när man åkt färdigt, säger Jimmy Pettersson i ett uttalande.

REDER UT: Får elscootrar köra på trottoaren?