Buss. Snart ska det gå att åka buss på färjan till Slagsta. Foto: Daniel Cannervik

Nu lovas busstrafik på Slagstafärjan

Snart kan du ta bussen över Vårbyfjärden. Kommunen och SL är överens om en busslinje på färjan. En ny linje väntas till december.

  • Publicerad 18:29, 26 jun 2018

Om allt vill sig väl kommer det ha trafikstart till tidtabellsskiftet i december i år.

Att åka buss från Ekerö över till Slagsta har utretts i flera omgångar och varit efterfrågat av många Mälaröbor och en politisk enighet.

LÄS ÄVEN: SL: Buss på färjan dröjer

Så sent som i våras sade SL:s presskommunikatör Claes Keisu till Mälarö Tidning att det inte var aktuellt med en busslinje via Ekeröleden.

Nu ser det ut att bli av trots allt. Kommunen och SL är överens om en satsning som ska innebära den helt nya busslinjen 340.

– Vi har jobbat för en busslinje från Ekerö centrum, via färjan i Slagsta och över till Fittja och Södra sidan för en bättre kommunikation ut från öarna, säger kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M).

SL satsar 12 miljoner på busslinjen och även Trafikverket är med i dialogen. Ekerö bidrar med delar av infrastrukturen. Tidigare har en bussdepå, busskörfält och ramp för ilandkörning saknats. Det ska nu åtgärdas.

– Vi behöver fler antal bussar om vi ska dra en ny busslinje. Det ska vi se om vi kan hjälpa till med, säger Adam Reuterskiöld.

►LÄS ÄVEN: S: Ducka inte om färjebussar

SL-kortet ska gälla för resenärer.

– Det är en landstingsdriven linje, den inkluderas i den reguljära busstrafiken från och till Ekerö, säger han.

Enligt trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) ligger ett tidigare ekonomiskt överskott i SL:s kassa bakom satsningen.  

– Ett överskott ska vi inte lägga på hög utan det ska komma resenärerna till del på så bra sätt som möjligt, säger han.

Resenärerna får vänta till slutet av året innan de kan ta premiärturen.

– Om allt vill sig väl kommer det ha trafikstart till tidtabellsskiftet i december i år, säger han.

De exakta tidtabellerna är inte klara ännu.

– Tanken är att en sådan här busslinje ska kunna få en bra trafik. Målbilden är kopplad till vardagspendlare och på ett eller annat sätt rulla veckans alla dagar kopplat till när och hur det finns behov, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Niklas fick åtalsbesked av journalist

Nyheter Han hjälpte polisen att ta fast dieseltjuvar. Men nu åtalas Helgöbon Niklas Krämer. Det fick han dock inte reda på förrän en journalist ringde.onsdag 26/9 9:30

Krönika: Vem får äran att lägga det politiska pusslet?

Krönika Ekerö kommuns politiska styre är ännu väldigt oklart. Åtminstone exakt just nu. Ända sedan valnatten har ett gäng frågor gnagt i våra huvuden. Hur länge, noggrant och metodiskt kommer Liberalerna att...måndag 24/9 16:27

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter