Landstinget kommer öka bemanningen under nyårs- och trettondagshelgen, då vårdbehovet brukar öka. Foto: Karoline Montero Araya

Nu ökar trycket på akutsjukhusen

Efter en ansträngd julhelg räknar landstinget med att trycket på akutmottagningarna ökar ytterligare vid nyår och trettondagshelgen.

  • Publicerad 10:43, 28 dec 2017

Julhelgen innebar en ökad belastning på Stockholms akutsjukvård, främst under julafton och juldagen. Det var samtidigt inget oväntat, berättar Johan Bratt, chefsläkare på Stockholms läns landsting.

– Vi planerade för en ansträngd julhelg, men utifrån den vissheten har det gått bra. Jag har inte fått några rapporter om några allvarliga incidenter och ingen akutmottagning har angivit väldigt långa väntetider.

Detta trots färre vårdplatser (som successivt blivit fullbelagda) till följd av att personalstyrkan varit mindre under julen.

– Många medarbetare önskar ju julledigt. Men genom att förlägga en stor del av den planerade kirurgin före jul så har vi klarat det rätt bra även med färre vårdplatser. Just planeringen är något vi gjort bättre än förra året, säger Johan Bratt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En del i planeringen har varit att nyttja fler yrkesgrupper, till exempel att farmaceuter hjälper till med läkemedelshantering för att avlasta för sjuksköterskorna och ge dem större möjlighet att ägna sig åt vården.

Nu i mellandagarna brukar trycket öka eftersom många väntat under julhelgen med att söka vård. Rådet är därför att börja med att prata med en sjuksköterska på 1177 Vårdguiden.

– Sedan får man råd på hur man går vidare om man behöver, till exempel akuttider på dagen på husläkarmottagningen. På kvällar, helger och röda dagar finns närakuter och husläkarjourer att gå till. Det gör att man inte behöver vänta i timmar på akutsjukhuset, samtidigt som man minskar belastningen där, säger Johan Bratt.

Vårdbehovet brukar även stiga vid nyår och trettondagshelgen. Landstinget kommer därför öka bemanningen under dessa helger.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Årets julhelg var till skillnad från förra julen befriad från en influensatopp. Den väntas istället komma i februari. Ett bra tips är därför att passa på att vaccinera sig nu under mellandagarna.

– Detta gäller särskilt de som tillhör riksgrupperna, till exempel om man är äldre än 65, har någon hjärt-kärlsjukdom, lever-, njur- eller lungsjukdom, är gravid eller kraftigt överviktig. Två veckor efter vaccinationen, som är gratis, har man fullgott skydd, säger Johan Bratt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.