Nu öppnar dansbanan vid Årstaviken

När Sprallens dansbana sparkar igång ännu en dansant sommar vid Årstaviken är stämningen på topp. Men då besökarna ständigt ökar, hoppas arrangörerna på mer stöd från stadsdelen.

  • Publicerad 14:52, 2 maj 2019

Vissa har piffat till sig rejält, andra äntrar banan i funktionskläder och toppluva. Men en sak har alla de vars fötter flyger fram över dansgolvet gemensamt: ett lycksaligt leende på läpparna.

–  Man kan faktiskt inte önska sig mer i livet än att se glädjen i alla människor som kommer hit, säger Henrik Rex Jakobsson bakom skivspelarna.

Efter grannbråket: Här öppnar Söders dansbana

Det är han, tillsammans med Maria Liljebäck och Max Gustavsson, som driver dansbanan vid Årstaviken. Under sommaren fylls banan av evenemang så gott som varje kväll, i olika dansstilar med allt från lindyhop och bugg till tango och kizomba. Totalt rör det sig om 20-25 olika arrangörer.

– Vi har fått en större spridning nu, vilket känns jättekul. Vi ser också att besökarna ökar stadigt, folk trivs här. Även de som inte kan eller vill dansa av olika anledningar blir fler. De sitter i gräset intill och har picknick och kan ta del av den här kulturen ändå, säger Maria Liljebäck.

Glada. Emil Hallberg och Therese Lundblad inviger dansbanan med stora, glädjefyllda danssteg. "Vi har varit här många gånger tidigare år och älskar det", säger Therese Lundblad och dansar vidare. Foto: Sacharias Källdén

Nytt för i år är gänget fixat fasta högtalarstativ, fast anordning för kablar, ny belysning och fler ingångar till banan och så förstås de nya skyltarna med namnet: Sprallen. Allt har finansierats via crowdfunding.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men något tak, som de försökt få hjälp av stadsdelen med att bekosta, blir det inte i år heller. Istället har de fixat en egen presenning som kan rädda halva golvet vid en tillfällig skur.

– Men behovet av ett tak kvarstår, precis som behovet av toaletter. Det här har blivit så pass stort nu och lockar så många människor så man kan tycka att det vore för allas bästa. Vi ligger på stadsdelen om det, säger Henrik.

Vad ser ni fram emot mest i sommar?

– Det känns ändå som att vi landat med praktiska detaljer, nu flyter liksom allt. Så nu ser jag fram emot att börja dansa, säger Maria Liljebäck och skrattar.

Maria Liljebäck och Henrik Rex Jakobsson, dansbanans upphovsmakare. Foto: Sacharias Källdén

Innan det är dansdags måste banan talkas så att folk inte tappar fotfästet. Foto: Sacharias Källdén

Sprallen

Dansbanan är ett medborgarförslag som först placerades i Skånegläntan där den fick vara kvar i ett år. På grund av klagande grannar flyttade banan till Årstaviken, där man nu sparkar igång den tredje säsongen på platsen.

Namnet är taget från en dansbana som låg i området på 1940-talet.

Schema för sommaren hittar du här.

Staden har bekostat bygget av banan, men annan finansiering, som exempelvis ljudutrustning, får föreningen själva bekosta.

Banan ligger intill restaurangen Nyfiken Gul, som har två toaletter. Men kaféet stänger tidigare än dansbanan, och toaletterna är dessutom främst till för kafégästerna. Även om Sprallen har en bra relation med Nyfiken Gul skulle de behöva egna toaletter, menar Henrik Rex Jakobsson.

Visa merVisa mindre

Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén