Nu är Hellstens Glashus på Wollmar Yxkullsgata öppet för hotellgäster. Ägaren Per Hellstens planer har tagit närmre 20 år att förverkliga. Foto: Elina Lundberg

Nu öppnar glashotellet på Söder – efter 16 år och skandalrubriker

Efter 16 år och många skriverier öppnar nu hotellet på Wollmar Yxkullsgata.

  • Publicerad 11:31, 20 dec 2016

När Per Hellsten köpte fastigheten på Wollmar Yxkullsgatan 13 låg det en liten byggnad, som tidigare varit ett gammalt metallgjuteri och en glasmästeriverkstad på platsen.

Redan då, 1996, hade han planer på att bygga om Glashuset till ett hotell. Men först nu öppnas dörrarna till det nya sex-våningshuset, mest känt för sin omdiskuterade glasfasad.

– Jag ser folk haja till och stanna upp när de går förbi ute på gatan. De absolut flesta är positiva till den spännande glasfasaden som ger ett designmässigt lyft till gatubilden. Men det finns en del äldre som tycker att vi har förstört gaturummet, säger Per Hellsten om reaktionerna.

LÄS MER: Efter 13 år - här byggs Söders nya hotell

Att plan- och bygglovsprocessen för hotellet har tagit tid, hela 13 år, beror bland annat på att fem bostadsrättsföreningar och 40 enskilda personer överklagade projektet. Men det finns fler orsaker till att hotellet varit kontroversiellt och omdiskuterat.

Teatern fick flytta ut

Per Hellsten blev för tio år sen känd som hotellägaren som köpte ut den lilla oberoende Spegelteatern, som huserade i den gamla byggnaden på adressen.

Teatern rasade i medier mot Hellstens framtidsplaner, trots att han då lovade att det skulle finnas en teaterscen i hotellets entréplan. Det gör det inte – ännu.

– Jag vill gärna ha en scen här, framför allt för musik men också för mindre teateruppsättningar och poesi, säger Per Hellsten och pekar mot ett hörn av den öppna loungen där hotellets restaurang- och bar ska öppna.

Några år efter teaterskriverierna, 2009, blev bygget omskrivet igen när bergvärmeborren drog rakt ner i tunnelbanan som går under hotellet. Ett tåg körde in i borren, som krossade rutan till förarhytten, men ingen skadades.

"Står kvar som ett minne"

Enligt Per Hellsten hade borrföretaget inte fått en karta av staden som visade att t-banetunneln gick här under. Han har sparat det gamla borröret, som sticker upp ur golvet i loungen och som går ner till tunnelbanan, som ett minne av händelsen.

– Länge var det ett hål härifrån ner till tunnelbanan och vi tog vår värme därifrån. Vi satte en fläkt över hålet men nu är röret igenfyllt. Men det står kvar som ett minne, ett rör som är världsberömt i hela världen från den omskrivna olyckan, säger Per Hellsten.

År 2013 var det dags för nya rubriker. Då slog fackförbundet Byggnads larm och ville stänga ner hela bygget.

LÄS MER: Hotellbygge får stark kritik av facket

Arbetsmiljöverket slog också ner på brister i arbetsmiljön men bygget fick fortsätta.

– Jag lärde mig jättemycket om hur man vidmakthåller en god arbetsmiljö. Vi har haft ett gott samarbete, säger Per Hellsten om Arbetsmiljöverket.

Nu är de 44 rummen klara och de första gästerna har checkat in. En bar ska öppnas i bottenplan inom kort och i mars ska en restaurang vara igång.

Per Hellsten, idag 72 år gammal, är trött men nöjd.

– Jag tycker att jag har lyckats igen. Miljön är magisk, säger han.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.