Nu öppnar Kungsholmens bibliotek dit Internationella biblioteket nu har flyttat. Foto: Sacharias Källdén

Nu öppnar Internationella biblioteket igen

Nu öppnar Kungsholmens bibliotek där nu Internationella biblioteket flyttat in, efter hopslagningen.

  • Publicerad 11:22, 13 jan 2020

Internationella biblioteket (IB) vid Odenplan stängde i september efter en proteststorm och 16 december bommade också Kungsholmens bibliotek igen för att få ihop sammanslagningen av de två enheterna under arbetsnamnet Kung IB.

Nu på måndag, 20 januari, öppnar biblioteket igen på Sankt Eriksgatan. För början var tanken att allt skulle vara på plats, men så blir det inte. Som vi tidigare kunnat berätta så kommer ombyggnationen att pågå under hela året och inget slutdatum är satt.

Utskälld flytt av Internationella biblioteket drar ut på tiden

Men invigning kommer det ändå att bli, till helgen 25-26 januari meddelar nu staden. Då ska det bland annat bli sagoläsning på olika språk, kreativa verkstäder, författarbesök, guidade visningar, musik och allsång för hela familjen, instrumentprovning och workshops med Kulturskolan Stockholms pedagoger. 

Så vill de få fler besökare

För att få upp besökssiffrorna ska Kung IB storsatsa på programverksamhet. Därför skjuter kulturförvaltningen till en miljon kronor extra under 2020. Man bygger även för det. Det blir tre scener – två inne och en ute – och fler avskilda rum där det går att arrangera saker. Hyllor utrustas med hjul så att de kan flyttas runt efter behov.

– Det känns roligt att kunna välkomna stockholmare från hela staden till ett mångspråksprofilerat programbibliotek med barn- och familjeinriktning och stor variation av litteratur och aktiviteter. Allra mest ser jag fram emot all hjälp som vi kommer att få från besökare som vill vara med och fylla biblioteket med relevant innehåll. Vi kommer att jobba mycket för att få igång och bibehålla en verkningsfull dialog med nya och gamla användare, säger Annika Malmborg, enhetschef på Stockholms stadsbiblioteks Kungsholmsenhet.

IB på Kungsholmen: så här blir det

Kungsholmens bibliotek är med sina tre publika våningar det fjärde största i Stockholm.

IB:s totala samling: 120 000 medier, 122 olika språk.

På hyllorna: 66 000. Resten har stått på lager. Av dessa 66 000 ska cirka 44 000 få plats på Kungsholmens hyllor. För att få plats med cirka 44 000 av IB:s titlar måste det nuvarande bokbeståndet på Kungsholmens bibliotekt slimmas. Siffror på hur mycket som blir kvar av de olika avdelningarna är svårt att ge i dagsläget. Man vet helt enkelt inte ännu exakt hur det blir med alla ombyggnationer.

Resten av den totala samlingen hamnar på en lånecentral i Liljeholmen, där man kan beställa dem. Prioritet på hyllorna är vällånade titlar. Om ett media inte lånats ut de senaste tre åren, hamnar det på lånecentralen.

IB.s bestånd är inte statiskt. Det både gallras och köps in nya titlar, hela tiden, hälsar bibliotekschefen Annika Malmborg.

Av personalen som jobbade på IB vid Odenplan har åtta flyttat med till Kungsholmen, där de arbetar som bibliotekarier. Resterande sex jobbar kvar på andra platser inom Stockholms bibliotek.

Visa merVisa mindre