Nu öppnar Nationalmuseum igen efter renoveringen

Nu på lördag öppnar Nationalmuseum efter fem års renovering. Första gången museet öppnade var 1866.

  • Publicerad 16:54, 10 okt 2018

Nu på lördag öppnar återigen Nationalmuseum på Blasieholmen. Efter fem år av renovering, 1,3 miljoner arbetstimmar och 1,2 miljarder kronor är den komplicerade upprustningen nu klar.

– Det är enormt svår att göra den här typen av renoveringar utan att inte skada något annat i den 150 år gamla byggnaden. Att spränga loss ett helt golv på plan ett utan att förstöra något på plan två kräver en enorm noggrannhet, säger Torun Hammar, projektkoordinator vid Statens fastighetsverk.

En av de största förändringarna i museet är ett större ljusinsläpp och en ny ljuspalett vars tanke är att lyfta fram konsten. De tidigare täckta fönstren som skyddade konsten mot solljus är utbytta till högteknologiska fönster som släpper in ljus utan att skada.

Under tisdagens presskonferens säger överintendenten på Nationalmuseum, Susanna Pettersson, att museet ska vara en plats för meningsfulla möten mellan konst och människor och att Nationalmuseum ska visa vägen och prata om konstens historia utifrån vår samtid. Och att det verkligen är ett museum för alla.

– Den här gammalmodiga bilden av ett "dammigt museum" stämmer inte. Museet måste lämna plats till alla i samhället och att tillsammans med besökarna ställa aktuella frågor, säger Susanna Pettersson.

Hur arbetar ni för att alla ska känna sig välkomna?

– Vi marknadsför oss som alla andra företag. Vi har ett bra brand – alla vet vad Nationalmuseum är. Vi vill dra in så många som möjligt. Stockholmare, turister, konstintresserade, unga vuxna, alla, säger Susanna Pettersson och tillägger.

– Se bara på helgens vernissageprogram då Tensta Gospel Choir kommer att uppträda. Det som händer innanför dessa väggar ska även representera dagens språk.

Upprustat. Nationalmuseum öppnar efter fem års renovering. Foto: Sacharias Källdén

Det händer på invigningen

Lördag 13 oktober kommer Invigningen börja på kajen utanför museet. Kungen kommer klippa band i närvaro av Drottningen, Kronprinsessan och Prins Daniel. Utöver Tensta Gospel Choir kommer artister som KITOK, Frida Hyvönen och Sofia Karlsson uppträda under lördagen.