ÖPPNAR. På onsdags öppnar en ny närakut i innerstan. På måndagen invigdes den. Foto: Pressbild, Cityakuten/Praktikertjänst

Nu öppnar ny närakut i innerstaden

800 kvadratmeter och 14 patientrum. Nu är länets 11:e närakut på gång att öppna för att kunna ta emot 34 000 besök per år.

  • Publicerad 16:30, 10 feb 2020

Det är Cityakuten, som är ett dotterbolag till Praktikertjänst, som förra året fick i uppdrag att öppna länets 11:e närakut av Region Stockholm. Idag, 10 februari invigs lokalerna och på onsdag 12 februari slår man upp portarna för patienter på Holländargatan 4 i City, på samma adress där man bland annat redan har vaccination och resemedicin.

800 kvadratmeter med 14 patientrum ska kunna ta emot 34 000 besök per år är planen.

Närakuten är tänkt att ta hand om patienter som inte är i behov av mer avancerad utredning på sjukhus och som inte behöver läggas in. Det kan vara frakturer, sår- och urinvägsinfektioner, luftvägsinfektioner, sårskador och liknande,

– Vår ambition är att närakuterna ska avlasta akutmottagningarna på våra sjukhus, vilket vi ser att de framgångsrikt gör. Den nya närakuten är en del i ledet av utbyggnaden av vården i regionen. Det här är den elfte i ordningen, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårsregionråd i ett uttalande.

Upptagningsområdet är främst tänkt att vara norra innerstaden, Östermalm, Norrmalm, Vasastaden och Kungsholmen, och de kommer jobba tätt ihop med S:t Görans sjukhus, sa Andreas Lundin, specialistläkare och verksamhetschef för den nya närakuten, i en tidigare intervju med StockholmDirekt.

Närakut Hötorget

Vad: Närakuten kommer att erbjuda sjuksköterske- och läkarmottagning för akuta besök. Det finns kompetens för barn och äldre samt ambulansintag. Det ska även finnas både provtagning och röntgen i direkt anslutning till mottagningen.

Var: Holländargatan 4

När: Öppnar 12 februari. Närakuten kommer sedan ha öppet varje dag 8-22, året runt.

Hur: Ingen telefonrådgivning finns. Antingen går man dit direkt, blir hänvisad via 1177 eller via S:t Görans.

Visa merVisa mindre