Nu öppnar nya Judiska museet i Stockholm

En museum om minoriteten – för majoriteten. Så beskriver chefen det nya Judiska museet, som efter tre års byggande nu öppnar i stans äldsta synagoga.

  • Publicerad 19:00, 29 maj 2019

– Vi hade tio arga antikvarier som stod här och inte ville att vi skulle sätta in en hiss. Det var en strid av Guds nåde att få göra hål i golvet. Men det gick när vi lyckades datera bjälkarna till 1792, alltså inte medeltida.

Att göra förändringar i ett hus från 1500-talet i Gamla stan är en tidsödande process. Det vet Christina Gamstorp, chef för Judiska museet. Men nästa vecka är det så invigning efter tre års fixande. Det är bråda dagar med mycket byggstök för att få allt klart i tid. Slutresultatet ska bli en blandning av judiska artefakter och samtidskonst.

Unikt 1800-talsmåleri funnet i synagoga

Gamstorp kallar det för "anti-tesen till Louvren”, en väldigt komprimerad utställning om judisk kultur och historia. Målet är att att man ska kunna bränna av mikromuseet – beläget vid den lilla trekanten Tyska brunnsplan – på 45 minuter blankt. En lektion om minoriteten för majoriteten, som kräver nyfikenhet men noll förkunskaper.

– Man kanske undrar varför ens kompis firar sabbat, eller varför judar inte äter griskött. Efter ett besök här ska man kunna ta med sig en bild av ett annat Sverige. Vårt land har en lång historia av integration och det mångfacetterade Sverige är inget nytt. Här får man se hur den judiska kulturen har mött den svenska. Integrationens villkor, det är museets kärna, förklarar Gamstorp, samtidigt som hon visar upp en predikstol från det tidiga 1800-talet.

Räknar med 30 000 besök

På förra adressen i Vasastan hade man 10 000 besök per år, nu räknar man med det tredubbla.

– Vi är snarare orolig för att vi inte ska kunna hantera antalet besökare, än att det ska bli för få. Därför var det också viktigt med just hiss så att de i rullstol kan komma in. Man kan säga att vi tillgängliggör ett helt autentiskt hus från medeltiden så alla kan komma och se.

Snart öppnar Sveriges äldsta museum igen

Sakralt. Museichef Christina Gamstorp i en predikstol med över 200 år på nacken. Foto: Sacharias Källdén

Judiska museet

Museet tidigare på Hälsingegatan i Vasastan, men stängde för flytt 2016. Det nya museet öppnar den 6 juni 2019 på Själagårdsgatan 19, Gamla stan.

Huset har många lager av historia. 1795 köpte judiska församlingen hela kåken och förvandlade det till synagoga, efter att tidigare bara hyrt övervåningen. Det gör det till Stockholms äldsta bevarade synagoga. 1870 blev det sjömanskyrka, 1890 polishus, för att sedan på 1970-talet bli arkitektkontor. Och nu är det alltså en plats för judisk kultur igen.

Visa merVisa mindre

Spjutspets. Aaron Isaac, grundare av Judiska församlingen och den första juden som fick tillstånd att bosätta sig i Sverige utan att konvertera. Foto: Sacharias Källdén

Judiska museet öppnar den 6 juni. Foto: Sacharias Källdén