Premiär. Linda Karlsson, Ulla Söderberg och Joakim Jarnhamre är peppade på att Glasade gången öppnar igen på tisdag. Foto: Sacharias Källdén

Nu öppnar populära lunchstället i Kransen igen

I två år har ett bostadsbygge tvingat populära lunchrestaurangen Glasade gången i Midsommarkransen att hålla stängt. Nu laddar man för nyöppning till både gästers och medarbetares glädje.

  • Publicerad 19:00, 29 aug 2019

Linda Karlsson och Joakim Jarnhamre visar stolt runt i den nyrenoverade lunchmatsalen, som målats om och fräschats upp under tiden som Glasade gången har varit stängd.

Restaurangen på Radiusbacken är en del av stadsdelsförvaltnings dagliga verksamheter för personer med funktionsnedsättningar med ett 30-tal medarbetare. De har längtat efter att få öppna igen. På tisdag är dags.

– Det känns skönt. Vi är redo. Jag vill laga mat igen, säger Joakim Jarnhamre.

Glasade gången tvingades stänga för två år sedan, när bygget av bostadsrätter i projektet Metronomen drog igång precis intill restaurangens entré. Bygget, som inte är klart, gör fortfarande att ingången är svår att se men enhetschefen Ulla Söderberg hoppas gästerna ska lyckas leta sig in.

Försenat bygge i Telefonplan dras inför rätta

– Vi har hela tiden sagt att om tre månader så öppnar vi igen och så har det försenats och försenats på nytt men nu vill vi verkligen komma igång igen även om vi får dras med byggjobben, säger hon.

Gästerna har undrat

Under första halvan av byggtiden flyttades Glasade gångens medarbetare till Fruängensgårdens vård- och omsorgsboende, där de bland annat lagat lättare maträtter och bakat. Några fixade med växter och dekorationer. Men alla längtade tillbaka.

– Vi är ju vana att arbeta och ha jobbrutiner, där finns inget kök och ingen restaurang så det var lite tråkigt. Så efter ett år tröttnade vi och flyttade tillbaka hit, säger Ulla Söderberg.

Sen dess har man arbetat med att renovera och göra fint i restaurangen och köket. Och gästerna har väntat otåligt på att släppas in.

– Jag har stött på folk på tunnelbanan som har frågat mig när vi öppnar igen och de har ringt hit och frågat när vi öppnar och var ingången är, säger Linda Karlsson.

Förutom att servera lunch ordnar Glasade gången konferenser och har bageri.

Fik på gång i Stadsarkivet

I stadsdelens dagliga verksamhet för funktionsnedsatta ingår också Café Hitom, vid Telefonplans tunnelbana och Café Glasade Gården i rådhuset på Kungsholmen. Och till hösten ska man starta nytt fik på nyöppnade Stadsarkivet på Liljeholmskajen.

Här kan du läsa på om det gamla Stockholm

–Vi har sagt ja till att starta ett kafé där. Det blir litet med lite kaffe och bullar och kanske lättare mat som sallad, säger Ulla Söderberg.

Välkomnar. Linda Karlsson och Joakim Jarnhamre har sett fram emot att få servera luncher och ta emot konferensgäster igen. Foto: Sacharias Källdén

Öppnar igen på tisdag

Vad: Glasade Gången öppnar igen. Lunchrestaurangen med plats för 120 gäster är en del av Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltnings arbetsinriktade dagliga verksamheter för personer med funktionsnedsättningar.

När: Premiär tisdag 3 september. Öppet tis-fre, klockan 11.30-14.

Var: Radiusbacken 7, Midsommarkransen.