Öppnat. Karamellan på Drottningholm har bestämt sig för att öppna igen. Foto: Yngve Sundström

Nu öppnar restaurangen vid Drottningholm igen

Efter sex veckors frivillig stängning slår nu Karamellan på Drottningholm upp portarna igen. De tror att behovet finns när många väljer promenad i slottsparken som en aktivitet i coronatider.

  • Publicerad 11:28, 24 apr 2020

I mitten av mars beslutade Yngve Sundström, krögare på Karamellan på Drottningholm, om att stänga restaurangen.

– Det var hur mycket folk som helst trots att coronan startat. Men vi har bara 125 platser inomhus, och tänkte att det inte är bra att ha öppet när det ser ut såhär, vi ville följa de föreskrifter som finns, säger han.

Nu har sex veckor gått, och Yngve Sundström säger att han trodde att fler restauranger i Stockholm skulle stänga.

– Men så var inte fallet. Nu har vi väntat men alla andra har öppet. Nu kan vi nyttja uteserveringen när det är varmt.

Men trots att restaurangen har haft stängt har det fortfarande rört sig mycket folk i parken den senaste tiden.

Avstånd mellan borden

Yngve Sundström säger att man inför öppningen fredagen den 24 april har tagit bort en tredjedel av restaurangens sittplatser och säkrat upp uteserveringen så att det är 1,5 meter mellan borden. De har även infört ett nytt kassasystem där man via en app beställer mat, och sedan går in och hämtar den, för att minska köbildning och trängsel.

– Jag själv kommer stå som ordningsman i dörren. När det blir kallare kommer folk vilja sitta inne, men vi kommer inte släppa in fler folk än vi har plats för. Vi tar väldigt allvarligt på det här.

Samtidigt finns det ett orosmoln över hur sommaren kommer att bli. Yngve Sundström säger att hälften av restaurangens intäkter under högsäsongen kommer från den utländska turismen.

– Men vi har fått lite hjälp med hyran från fastighetsägaren. Men det är tråkigt för alla ungdomar som brukar jobba under sommaren här och på slottet, säger han.