LSS-kollon ska arrangeras som vanligt i sommar berättar socialborgarrådet Jan Jönsson (L). Foto: Mostphotos/Jan Jönsson

Nu öppnar staden sina LSS-verksamheter

Staden har beslutat om att successivt börja öppna sina dagliga verksamheter inom LSS-området från den första juni, samt att LSS-kollon ska arrangeras som vanligt under sommaren.

  • Publicerad 16:11, 20 maj 2020

Den dagliga verksamheten enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) stängdes i Stockholms stad efter beslut 8 april. Nu berättar staden att man planerar att öppna upp dessa igen successivt över sommaren efter beslut från krisledningsnämnden den 20 maj. Beslutet gäller både privata och kommunala verksamheter.

De nya reglerna begränsar verksamheterna till upp till 15 personer som inte är i riskgrupper och börjar gälla från 1 juni. Beslutet grundar sig i en till synes minskad smittspridning och ett ökat behov för brukare att återgå till ordinarie verksamheter.

– Jag har under den här perioden fått en hel del brev från personer som tyckt det har varit väldigt jobbigt även om de flesta förstått varför det har varit nödvändigt att stänga ner verksamheterna. Det är deras arbete, där de har sina kompisar så det betyder väldigt mycket för dem att man kunnat bromsa smittspridningen och att verksamheterna nu kan börja öppna igen, säger Jan Jönsson (L) socialborgarråd i Stockholms stad.

Jan Jönsson hoppas kunna hitta lösningar även för de som är i riskgrupp framåt hösten.

Staden möjliggör nu även för att arrangera LLS-kollon under sommaren med vissa förändringar från tidigare år, som tillgång till skyddsutrustning och en ökad vikt på basala hygienrutiner.

– Det känns oerhört glädjande att vi kommer att kunna genomföra våra LSS-kollon, trots den pågående pandemin. Kollovistelsen innebär ett viktigt miljöombyte, roliga friluftsaktiviteter och social samvaro med andra, säger Jan Jönsson i ett uttalande.