Nu öppnar Stadsmuseet igen – med ny krog

Efter fyra års renovering har det äntligen blivit dags för Stadsmuseet på Södermalms torg att slå upp portarna. Bland nyheterna finns bland annat dockor i mänsklig storlek, interaktiva moment och en ny krog – som rattas av veteraner från Stockholms nattliv.

  • Publicerad 19:00, 23 apr 2019

Helgen innan Stadsmuseet stängde inför den stundade renoveringen, besöktes museet av hela 8000 personer. Besökarna uppmanades lämna önskemål om vad de ville se i det framtida museet, något som projektgruppen tagit fasta på.

När museet som skildrar Stockholms historia nu nyöppnar 27 april är det med en rad nyheter, som bland annat dockor i mänsklig storlek och tidstypiska hem från olika epoker. Man har också lyft in flera perspektiv från det forna Stockholm, genom att i högre grad gestalta de som levde fattigt och utanför samhället.

– Det känns viktigt för att fler ska kunna spegla sig i utställningen. Folk ville också ha större tydlighet kring var i staden olika föremål eller skeenden utspelat sig, vilket vi förverkligat. Man önskade också fler "pausrum", rum där man bara kan vara. Tack vare att vi har större yta har vi därför exempelvis fört in rum där kan man sitta och titta på arkivfilmer från Stockholm i olika årtal, berättar projektledare Lin Annerbäck.

Jan har byggt en mini-replika av Katarinahissen

Genom tre våningsplan tar den nya fasta Stockholmsutställningen besökarna "från stormaktsdrömmar till förortspunk via rännstensromantik, ölhallar och folkhemsideal". Dessutom kommer man ha flera tillfälliga utställningar, tack vare den utökade ytan – 2500 kvadratmeter till skillnad mot tidigare 1700 kvadratmeter – som skakats loss genom att rensa bort kontorsutrymmen.

– Vi är jättenöjda. Tanken är att stockholmarna ska kunna ta del av stadens historia, se kopplingar till samtiden och nu också delta själva i högre utsträckning, säger Lin Annerbäck.

Söders nya hotspot? Uteserveringen utanför nyrenoverade Stadsmuseet kommer nu vara öppet sent, när nya Restaurang Myller flyttar in. Foto: Sacharias Källdén

Nytt är alltså också att besökarna involveras i utställningen om de vill. Bland annat kommer man kunna fotografera sig i olika tidstypiska kläder, sjunga tillsammans med dåvarande världsstjärnan Jenny Lind på en scen i 1800-talsrummet – och känna tyngden av det svärd som bödlarna förr använde för att hugga huvudet av folk, genom att hålla det i sin hand.

Här får Södermalm ny kulturscen och krog

Dessutom flyttar den nya Restaurang Myller in i huset, som kommer att ha en stor uteservering som ska få gården att leva längre tid på dygnet. Vid rodret står gänget som bland annat driver Boqueria, Blå Porten och Pelikan. Den nya krogen, som väntas öppna senare i sommar, kommer att ha öppet till 01 på helgerna.

Stadsmuseet nyöppnar den 27 april 2019, genom att ha öppet 24 timmar i sträck. Då vankas det bland annat nattklubb, filmvisning, gymnastik och familjeaktiviteter.

En kolonialherre i mänsklig storlek, så pass verklig att det tar såväl fotograf som reporter flera minuter innan vi vågar tro på att det faktiskt inte rör sig om skådespelare. Foto: Sacharias Källdén

Stadsmuseet vid Ryssgården, Slussen

Renoveringens budget inklusive utställningen har kostat ungefär 160 miljoner kronor.

Den publika ytan har ökat från 1700 kvm till 2500 kvm.

Tre scenografer, Tor Cederman, Susanne Deist och Sepidar Husseini har gett sitt eget avtryck på de olika våningarna.

Budgeten för Stadsmuseiavdelningen (Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag) har minskat under 2019 – liksom för alla Kulturförvaltningens verksamheter. Ambitionen är att kunna bemanna Stadsmuseibyggnaden fullt ut, men i dagsläget är omställningen på kulturförvaltningen inte färdig, och därför går det inte att svara för hur det kommer att se ut framöver, uppger Stadsmuseet. 

Museibyggnaden, Södra Stadshuset, är från 1680-talet och här har bland annat funnits ryska handelsbodar, kyrka, fängelsehålor, värdshus, domstol och bostäder innan det blev museum 1942.

Fler nyheter i nya Stadsmuseet är bland annat ett matsäcksrum för de som vill ta med sig egen mat och ett faktarum där man kan fördjupa sig i Stockholms historia.

FÖRST UT. Pino på Pizzeria Pino, som har legat i samma lokal i Kransen sedan 1969 och därmed är stans första förortspizzeria. Här förevigad i miniatyr. Foto: Sacharias Källdén

Romskt läger. Under uppbyggnaden av folkhemmet i 50-talets Stockholm var det inte alla som fick plats. Här har ett romskt läger återskapats, med hjälp av Taikons skildringar av hur romerna exkluderades från den nya folkhemstanken. Foto: Sacharias Källdén