Nu öppnar stockholmarna upp sina trädgårdar

Drömmer du om en kolonilott? Du är inte ensam. I helgen är det dags för årets Tusen trädgårdar; dagen då människor i hela landet öppnar upp sina gröna oaser för alla som är peppade. Vi hälsade på i Kenneths lummiga lustgård för att få en förhandstitt.

  • Publicerad 07:15, 29 jun 2018

Vill du veta hur man kompaktodlar mängder av tomater på liten yta? Då är Kenneth Nilsson rätt man att fråga. Här på sina 280 kvadratmeter trängs hundratals tomatplantor med en hel del chili, många fina fuchsia, frilandshibiskus, yuccapalmer och kaktusar. Bland annat. På den här torra södersluttningen får växtriket inte vara allt för solkänsligt.

– Idag har jag varit här sedan kvart över åtta för att få något gjort innan solen bränner på allt för hårt. Vid lunch när det är steker som värst går jag hem, jag bor bara här intill, och äter lunch och tar siesta, säger 74-åringen piggt.

Han har fått Sköndal att blomstra igen: "Det får mig att glömma alla problem"

Sedan 1984 har han roddat sin kolonilott här vid Rackarbacken, ett stenkast från Söders burdusa bilstress på Ringvägen. Då var det ingen väntetid, idag får du köa uppemot tio år för att få en bit himmelrike i Södra Årstalundens koloniträdgårdar, som är det officiella namnet.

– Vill man kan man sluta ögonen så hör man suset från bilarna på Johanneshovsbron där borta, instruerar Kenneth medan han blickar ut över en spegelblank Årstavik, och berättar att det bästa med att få påta här är att slippa ha en stuga ute i Skärgården. Åt helvete med alla bilköer!

Ny säsong för populärt fik i Orhem

Välkomna. Kenneth Nilsson öppnar upp sin koloniträdgård för alla som vill veta hur man odlar tonvis med tomater. Foto: Maja Brand

Åldern på odlarna sträcker sig från 25 till 85. Här håller man sams bland de 50-talet lotterna – "det finns inte mycket att bråka om, man bara odlar". Och nu på söndag den 1 juli öppnar Kenneth upp sin prunkande trädgård för allmänheten, då det är dags för årets upplaga av Tusen trädgårdar.

Alla är välkomna att leta sig hit via de utplacerade vimplarna, och kika in på en titt och ett snack. Även om SFI-läraren själv säger att han inte har något att visa, egentligen.

– Det är andra sommaren jag deltar i Tusen trädgårdar. Förra gången kom det en 15 personer ändå. Men jag ville att alla kolonilotterna här skulle vara med i år, det är nämligen bara jag i hela Södra Årstalunden! Jag försökte få med fler! Till slut orkade jag inte tjata utan jag kör själv.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Gun Skybrand i Tallkrogen bjuder också in till trädgårdsvandring i helgen.

Jakobsbergsborna Edita Rydhag och Leena Myhr älskar att rå om sina trädgårdar. På Tusen trädgårdars dag får alla som vill komma och besöka deras grönskande oaser.

Edita Rydhags skogstomt i Västra Jakobsberg är lummig och grön. Foto: Mikael Andersson

Leena Myhrs man byggde ett växthus i trädgården för några år sedan. Här odlas alltifrån kål till basilika, Leena odlar gärna sånt som går att äta. Foto: Mikael Andersson

Edita Rydhag (till vänster) och Leena Myhr är kompisar sedan många år tillbaka, och byter ibland växter och frön med varandra. Foto: Mikael Andersson

"I år blommade allt i ultrarapid. På morgonen kom en knopp, på kvällen slog den ut, och dagen efter vissnade det", kommenterar Edita Rydhag om sommarvärmen som slog till redan i maj. Foto: Mikael Andersson

Fler trädgårdar att besöka

Lummig oas i Tallkrogen. Gun Skybrands trädgård är lummig, fylld av alpiner, perenner och buskar och träd som utgör gröna små rum där det gömmer sig allt från trädgårdsmöbler till dammar.
Plats: Diskusvägen 21, Enskede

Åsas koloniträdgård mitt i stan på Tantoberget. En koloniträdgård med anor från 1918. Inte så stor, men innehåller desto mer. Här hittar du perennrabatter, grönsaksland, fruktträd och en äppelhäck. Plats: Tantolundsvägen, Stockholm.

Dahliaträdgården, Enskede gård. En dahliaträdgård strax söder om söder. Föreningen Dahliaentusiasterna finns på plats den 1 juli för att lära ut hur du bäst lyckas med din dahlior och det kan finnas några krukade dahlior till försäljning.
Plats: Enskedegårdsväg 19, Enskede gård.

Se hela listan: Gå in på www.tradgardsriket.se och klicka på tusen trädgårdar.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.