arbete. Här pågår arbetet med jätteeken som ska räddas av kommun. Foto: Danderyd kommun

Nu räddas jätteeken i Danderyd

Under flera hundra år har eken som står vid Sätraängsparken lidit. Nu ska kommunen rädda jätteträdet.

  • Publicerad 11:53, 25 jun 2020

Vi hoppas att den kan stå minst femtio år till.

Gatstenar och asfalt har letat sig upp på stammen och i takt med att trädet växer kommer vägen närmare och rötterna tar skada.

För att rädda jätteträdet har kommunen beslutat att påbörja ett arbete som ska göra att den fortsätter leva.

– För trettio, fyrtio år sedan tog man marken i anspråk vilket skadade trädet på sikt, vi ska nu ge det bättre förutsättningar, säger trädexperten Örjan Stål som anlitats av kommunen som expert.

Man använder en metod där man vakuumschaktar bort sten och jord runt rötterna med en maskin som är som en stor dammsugare. Efter det ska man fylla på med kompost och jord och på det viset kommer trädet få mer resurser.

– Vi hoppas att den kan stå minst femtio år till, säger Örjan Stål.

Eken är runt 400 år enligt kommunen och är skyddad av länsstyrelsen. Arbetet har redan startat och beräknas vara klart i augusti i år. Själva arbetet med jätteträdet kommer landa på 50 000 kronor.

Nytt ljus för Sätraängsparken

Runt eken ska det bli en blomsterplantering och i samband med att man räddar trädet ska kommunen rusta upp Sätraängsparken. Bland annat ska cykel- och gångvägen under dagvattenbrunnarna asfalteras.

– Renoveringsarbetet pågår under hela året framöver, nya bänkar och en viss upprustning av lekytan kommer också att ske.

Tidigare har man arbetet för att bygga en temalekpark med fokus på ekens livscykel. Men på grund av åtstramad budget har det projektet lagts på hyllan.

Uppgrävt. Runt om trädet har man grävt upp för att sedan lägga ner ny jord, på detta sätt kan trädet må bättre och leva längre. Foto: Danderyds kommun

Visste du att:

*Danderyds ekar ingår i norra Europas eksamband, tillsammans med Nationalstadsparken och Djurgården.

*Detta är ett så kallat jätteträd, som inte bara är intressant som ek, utan för att det också kan vara boplats till upp mot 1500 andra arter av svampar, lavar, mossor och insekter.