Skatepark. Nu renoveras dammen i Obsan på ett sätt som ska tillfredsställa stans skejtare. Arkivbild. Foto: Andreas Enbuske

Nu renoveras Obsans damm – för skejtarna

Som många säkert har märkt är dammen i Observatorielunden instängslad. Anledningen kommer att glädja stans skejtare.

  • Publicerad 16:06, 13 dec 2018

Som StockholmDirekt har skrivit tidigare är Observatorielunden en av Stockholms mest kända platser dit folk kommer för att skejta. Men alla har inte varit nöjda med det.

2014 sattes det upp ett järnrör för att hindra skejtare från att göra tricks på kanten av dammen. Skador i beläggningen på dammens sidor och klagomål på skejtarnas höga musik från folk som arbetar i området var orsaken.

Röret togs dock ner 2017.

– Vi satte oss ner med projektledarna på trafikkontoret och alla var överens om att det här järnröret inte ser snyggt ut och det fyller ingen funktion, sa Niklas Boström, ordförande för Stockholm Skateboard Collective, till StockholmDirekt tidigare i våras.

Renoveras. Stenen på kanten av dammen byts ut. Foto: Mimmi Epstein

Det har dessutom länge pågått en kamp mellan skejtare – som vill att dammen i Obsan ska vara torrlagd – och andra som vill att den ska vara vattenfylld. Förra året gick trafikkontoret skejtarna till mötes och höll dammen torrlagd längre än normalt. Samma sak i år.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nu tar staden den skejtvänliga hållningen ytterligare ett steg. Trafikkontoret och Norrmalms stadsdelsförvaltning håller tillsammans på att byta ut stenen på kanten av dammen, "krönsten" kallad.

– Det var dags att byta krönstenen nu, på grund av att den gamla var sliten, och i samband med bytet passar vi på att byta till lite mer ”skejtvänlig” utformning. Arbetet med att byta krönstenen beräknas bli färdigt inom några veckor, säger Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret.