Dags. I måndags startades renoveringen av utomhustennisbanorna i Södra Ängby. Foto: Per Dahlström

Nu renoveras tennisbanorna i Södra Ängby

Länge har har utomhustennisbanorna i Södra Ängby varit i behov av ett ansiktslyft. Efter flera års intensivt sparande gör Ängby Tennisklubb slag i saken, och sätter spaden i marken.

  • Publicerad 11:36, 17 sep 2019

De fyra tennisbanorna på Färjestadsvägen har funnits sedan 30-talet, men har de senaste åren slitits ut. För några år sedan bestämde sig därför några Södra Ängbybor för att gå ihop och väcka den insomnade klubben Ängby TK till liv igen.

– Banorna har varit i jättedåligt skick, och nu har vi i tre år jobbat ideellt med att samla in pengar för att kunna renovera dem, berättar Per Dahlström, en av initiativtagarna.

Med hjälp av de insamlade pengarna, och ett bidrag från idrottsförvaltningen i staden, kan de nu dra igång renoveringen.

De ska göra Björn Borgs gamla tennisbanor till sommarklubb

Med tanke på tennisbanornas geografiska läge hoppas Per Dahlström att de ska bli en samlingspunkt för många Brommabor. Bara några hundra meter bort finns Ängbybadet, Judarskogen och tunnelbanan. Under sommaren har man anordnat både tävlingar, ungdomsläger och damtennis på söndagsmorgnar.

– Vi har haft ett sommarkort som innebär att hela familjen fått spela hur mycket de vill hela sommaren. Vår slogan är att man ska kunna spela mycket tennis billigt.

Invigning nästa år

Utomhusbanorna är öppna mellan maj och september, och i veckan har byggarbetare anlänt till platsen för att påbörja upprustningen inför nästa års säsong.

– Det kommer bli det klassiska mörkröda gruset, med nya nät, nätstolpar och automatbevattning. Allt kommer ta mellan sex och åtta veckor, och sen i vår när frosten gått ur lägger man linjerna. Förhoppningsvis kan vi ha en invigning i månadsskiftet april/maj, säger Per Dahlström.

Han berättar att det är viktigt att ta tillvara på de tennisbanor som finns. Tidigare har både Smedslättens och Spånga tennisklubb hyrt banorna, likaså skolor i området, eftersom de själva inte har några utomhusbanor.

– Vi vill ha det öppet för allmänheten och för alla nivåer av tennisspelare. Det här blir ett aktivitetsställe för många runt omkring i området. Det kommer bli jättefint, och nästa mission är att titta på klubbhuset som är väldigt nergånget, säger Per Dahlström.