Nu rivs Aquaria på Djurgården

På måndag inleds rivningen av Aquaria. Arbetet ska vara avslutat i början av juni och istället ska en ny restaurang etableras på platsen.

  • Publicerad 13:22, 28 feb 2019

Enligt Fastighetskontoret kommer rivningsarbetet pågå i tre månader, vilket innebär att det forna akvariet definitivt är historia i början av juni. Exploateringskontoret har istället gett en markanvisning gällande en restaurang på 1 300 kvadratmeter till Parks and resorts, bolaget som i dag driver Gröna Lund och även stod bakom Aquaria.

Företagets vd Christer Fogelmarck förklarar att de hoppas kunna börja bygga nytt på platsen i mitten av september. Däremot är det oklart vad det blir för sorts restaurang och en detaljplaneprocess pågår fortfarande.

– Vi måste bedöma marknaden ordentligt innan vi bestämmer oss. Men jag hoppas att vi har ritningar och bygglovshandlingar klara under våren, säger han.

Publiken har svikit – nu stänger Aquaria

Fogelmarck avslöjar att det även finns funderingar kring att erbjuda konferensmöjligheter i huset.

– Det här är en väldigt bra plats för en restaurang sommartid, men det kan vara svårt att få ekonomi i det under vintern. Då skulle man kunna bygga till konferensutrymmen för att få det att fungera. Men ingenting är bestämt i nuläget, betonar han.

När hoppas ni kunna öppna?
– Vår förhoppning är säsongen 2020, men om det innebär under våren eller sommaren vet jag inte i nuläget, säger Christer Fogelmarck.

Beskedet: Aquaria på Djurgården rivs

RIVS. På måndag ska rivningen av Aquaria starta. Foto: Per Brandt

Aquaria

Stängde 30 september 2018, efter 27 år på Djurgården.

Huset, som byggdes på 1960-talet som en temporär byggnad i samband med bärgningen av Vasaskeppet, hade då omfattande fuktskador.

Med sviktande publiksiffror var det heller aldrig aktuellt att låta verksamheten ta plats i en ny byggnad.

Huset tömdes och djuren skickades till nya hem i Fjärilshuset här i Stockholm, Universeum i Göteborg, Helsingborgs Tropikariet, Rotterdams zoo, Sea life och ett barnsjukhus i Helsingfors. 

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.