Farväl. Svarta huset i sin glans dagar. Nu rivs det. Foto: Andreas Jennische

Nu rivs Designens hus vid Telefonplan

Rivningen av Designens hus vid Telefonplan är nu igång. På platsen ska det istället bli 130 bostäder.

  • Publicerad 11:58, 6 dec 2018

Det har varit en kontroversiell fråga i många år, men nu finns inte längre någon återvändo. Rivningen av 70-talsbyggnaden "svarta huset", även känd som Designens hus, har nu inletts.

Arbetet som innebär en rivning av stammarna pågår sedan i måndags. På vardagar klockan 7 till 18 och lördagar klockan 10 till 16 rivs det och man räknar med att vara klara i vår. Rivningen kommer innebära buller och damm i luften.

Lång process

Eftersom verksamheten Designens hus, som hållit till i det långa svarta huset, inte lyckats bli lönsam har fastighetsägaren Vasakronan sedan 2012 arbetat för att få till en rivning. Samtidigt har verksamheten intill, Konstfack, tidigare hotat med att flytta om man får nya bostadshus som grannar.

Dessutom har planerna efter kritik från bland annat Länsstyrelsen ändrats flera gånger sedan 2013, då det första förslaget för bostäder på platsen lades fram.

När de nya husen kan börja byggas är oklart. Vasakronan har tidigare sagt till tidningen Mitt i att man har som ambition att sälja nybygget till en annan bostadsaktör.

Gällande förslag. Visionsbild över ett av de nya husen och tillhörande torg. Foto: White arkitekter

Tidigare förslag. Ett tidigt förslag för de nya bostadshusen vid Telefonplan. Foto: Stockholms stad

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Förseningar efter stort stopp på t-banans röda linjer

Nyheter Oregelbunden trafik Ett tidigare stopp på tunnelbanans båda röda linjer ger följdförseningar på fredagseftermiddagen.fredag 14/12 16:43

Västertorpsbo vill öppna kulturhus för unga

Nyheter Efterlyser lokal och eldsjälar Ordna ett mini-kulturhus för unga i Västertorp. Det säger Västertorpsbon Leiyah Rose Lindén som har skickat in ett förslag till stadsdelen.fredag 14/12 13:54