MURBRÄCKA. Oskar Weinmar (M) kommunstyrelsens ordförande, Görel Hällqvist från Sveafastigheter, Johan Emilsson från Silver Life och Jesper Johansson från H2 Entreprenad tog första "rivtaget" på Drabantenhuset på måndagen. Foto: Charlotte Arwedsson

Nu rivs Drabantenhuset för att ge plats åt Silver life-bostäder

Det blev en riktig "rivstart" på veckan när demoleringen av Drabantenhuset vid Väsby Centrums södra entré inleddes på måndagen. Den gamla kontorsbyggnaden ska ge plats åt Silver Life-bostäderna, med äldre som främsta målgrupp.

  • Publicerad 17:13, 11 mar 2019

Rivningen av Drabantenhuset banar väg för ett av de mest efterfrågade byggprojekten bland Väsbyborna.

– Det här är en del av samhällsutvecklingen och ett bra exempel på vårt motto "Väsby vågar och gör", sa Oskar Weinmar (M) innan det var dags för honom att hugga i.

Men det var inte med järnkula, utan med murbräcka, som det första symboliska "rivtaget" togs i strålande sol på måndagsförmiddagen. Med gemensamma krafter lyckades Oskar Weinmar (M), kommunstyrelsens ordförande, Görel Hällqvist från Sveafastigheter, Johan Emilsson från Silver Life och Jesper Johansson från H2 Entreprenad (som river Drabanten och ska bygga det kommande huset) få upp ett litet hål i tegelväggen på Drabantenhuset.

Seniorbostäder där Drabantenhuset ligger

Huset ska ge plats åt nya seniorbostäder i byggprojektet Fyrklövern. Totalt blir det 103 bostäder och 54 stycken vårdboende i Silver Lifes regi, som byggs i samarbete med Sveafastigheter. Av de cirka 30 bostadsrätterna är i dagsläget sju sålda. Inflyttningen är planerad till hösten 2021.

Här byggs lyxigare äldreboende i nytt landmärke – mitt i Väsby

– Rivningen av Drabantenhuset banar väg för ett av de mest efterfrågade byggprojekten bland Väsbyborna. För oss som jobbat med Fyrklövern känns det skönt att det äntligen kommer igång, säger projektansvarige Alarik von Hofsten.

När alla byggprojekt är klara ska Fyrklövern innehålla totalt 1 600 bostäder.

– Vi kan se tillbaka på ett kalenderår med många första spadtag för byggprojekt, men det är nog första gången vi tar ett "rivtag". Och det känns lite speciellt att det är den här gamla trotjänaren som ska rivas, här är vi flera som har jobbat, sa han.

Rivning i tre månader

Rivningen av Drabantenhuset kommer att ta tre månader. Man börjar med att riva invändigt och vecka 15 kommer huset att börja rivas utvändigt. En "knepighet" är att Coops nedfart till lastkajen för varumottagning går under Drabantenhuset.

– Lastnedfarten måste rivas och byggas om. Vi kommer att riva hela Drabantenhuset men kommer att låta lastnedfarten vara intakt med väggar och tak under hela rivningen, säger Görel Hällqvist, affärsområdeschef projekt på Sveafastigheter bostad.

– Därefter flyttar vi nedfarten temporärt medan den nya lastnedfarten byggs.