De boende har byggt upp trädgårdarna under lång tid. Foto: Privat

Nu rivs olovliga byggen i Söders kulturkvarter

Imorgon rivs uteplatserna som grannar under flera år byggt i kulturkvarteren vid Vitabergsparken. De är nämligen byggda utan både bygglov och tillstånd från markägaren.

  • Publicerad 16:30, 6 nov 2018

I flera decennier har grannarna i husen på Malmgårdsvägen 55-61 vid Vitabergsparken tagit hand om sin trädgård. Uteplatser har byggts med utekök, trätrallar, krukor och staket. Men nu ska allt bort. 7 november kommer kommunala fastighetsägaren Stadsholmen börja rivningen.

– Vi förvaltar ett kulturarv. De flesta av våra byggnader är blåklassade, den högsta kulturhistoriska klassningen, och det gäller både byggnader och mark. Våra hyresgäster har inte rätt att själva bygga utan att få tillåtelse från oss som fastighetsägare. Det är vi som står för den gårdsmiljö som hyresgästerna kan nyttja, säger Fredrik Juhnell, förvaltningschef på Stadsholmen.

1700-talshus på Söder blir byggnadsminne

Men grannarna på Malmgårdsvägen har alltid tagit hand om sin gård, menar Annelie Roos som bor i huset. Trädgården har växt fram genom åren och det har aldrig tidigare varit ett problem. Lusthuset som står där räddades till exempel dit på 60-talet när det revs på Norra Hammarbyhamnen och ett staketet vid ett av trädäcken på höjden byggdes efter att Annelie Roos i flera år sagt till hyresvärden att det behövdes för barnsäkerheten.

– Men det var ingen som brydde sig om så till slut byggde vi det själva. Så har det alltid varit här på gården. Vi sköter det här själva, med en tyst överenskommelse om att det är okej, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men den tysta överenskommelsen är ingenting som Stadsholmen skriver under på.

– Ingen rätt att bygga något på någon annans mark utan markägarens tillstånd och utan bygglov. Dessutom ligger det i vårt uppdrag att skydda ett kulturarv. Vi har haft en trädgårdsantikvarie som gjort en historisk inventering av Malmgårdsvägen. Det är en väldigt historiskt känslig miljö som vi har att förhålla oss till, säger Fredrik Juhnell.

"Det är helt galet"

Hyresgästerna blev informerade om att deras uteplatser skulle rivas innan sommaren och ett samrådsmöte hölls i oktober för att de boende skulle få tycka till om trädgården.

– Vi vill försöka få till en gård med uteplatser och de funktioner som hyresgästerna önskar till våren. Vi har lagt planeringen på ett sådant sätt så att hyresgästerna inte varit utan en uteplats, säger Fredrik Juhnell.

Men Annelie Roos vill ha mer konkreta besked om vad som ska ersätta de uteplatser grannarna själva byggt.

– Jag tycker det är helt galet. Vi har en levande trädgård där alla samsas, varför ska man riva bort det? Det är en sak om det är skräpigt men här är snyggt och fint. Vi har stadsvandringar här varje sommar för att vi har så vacker trädgård, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Stadsholmen hade initialt gett hyresgästerna fram till 15 september att ta bort det som byggts. Men än så länge har bara en granne själv tagit bort sin uteplats. Annelie Roos känner att de körts över.

– Tonen har varit så hård, vad kom hårdheten ifrån? Det känns inte som om de lyssnar på oss, de pratar till oss som om vi vore barn, säger hon.

SE FLER BILDER GENOM ATT KLICKA DIG FRAM

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.