Nu rivs Stockholms gamla kärnkraftverk

Det var Sveriges första kärnkraftverk. På 60-talet skulle det försörja hela Farsta med fjärrvärme. Nu ska den dolda radioaktiva anläggningen – mitt i den lantliga villaidyllen – slutligen rivas för gott. Och det blir inte billigt.

  • Publicerad 13:49, 19 feb 2018

Det handlar om Ågestaverket i Huddinge, Sveriges första kommersiella kärnkraftverk som varit dött och avstängt sedan 1974. I decennier har det legat igenbommad och bortglömt djupt nere i berget under brandförsvarets övningsområde på Vidjavägen.

Nu ska hela rasket rivas. Och det kommer att ta lång tid att få bort 1 000 kubikmeter måttligt radioaktivt material på ett säkert sätt. Från startskott 1957 till driftstart tog det sju år. Nu skissar ägarna Vattenfall på åtta år innan grottan plomberas för gott. Det är en komplex manöver att få ut allt ur det trånga berget: bara själva reaktortanken är extremt komplicerad att få ut.

REPORTAGE Inuti Huddinges glömda kärnkraftverk – bildspecial!

Vattenfall har enligt lag en skyldighet att riva och ta hand om sina gamla anläggningar, så planen har alltid varit att Ågesta ska väck. De kan helt enkelt inte bara släcka lyset, låsa ytterdörren och låta stället vara i all evighet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nu är det enligt Marie-Louise Olvstam, juridisk ombud på Vattenfall, bra tajming att dra igång det omständliga projektet efter 44 år av stiltje.

– Vi har tidigare skjutit upp det för att invänta en bra slutförvaring. Slutförvaren är ännu inte färdigställda, men vi har hittat ett bra ställe för mellanlagring. Det får duga, säger Marie-Louise Olvstam.

Går loss på över en halv miljard

De räknar med att cirka 200 lastbilstransporter kommer att krävas för att få iväg allt till mellanlandningen i Studsvik vid Nyköping. Prislapp för avvecklingen: 600 miljoner kronor. Pengarna tar de från en fond där alla svenska kärnkraftverk avsätter pengar till sin egen avveckling.

Att förvandla Ågesta kärnkraftverk till ett museum, låter sig helt enkelt inte göras.

– Jag kan hålla med om att det är en häftig lokal. Men det är inte en lämplig miljö för ett museum. Och när vi tagit bort allt som ska tas bort, så finns det inte så mycket kvar att kolla på.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Själva bergrummet på över 30 000 kubikmeter ägs av Stockholm stad, som enligt Marie-Louise Olvstam inte har några framtida planer för utrymmet, vilket gör att de sex våningarna stängs för gott. Allt som plockas upp – reaktortanken, rör, maskiner – ska granskas noga för radioaktivitet. Det som är hett körs till Studsvik, det som är kallt återvinns.

De risker som finns är främst arbetsmiljöfrågor. Det ska hackas och sågas med vassa verktyg. Gällande strålning säger Marie-Louise Olvstam att riskerna är "väldigt begränsade". Anläggningen innehåller ingen hög radioaktivitet, utan bara låg- eller medelaktivt rivningsmaterial.

– Filter kommer att se till att det inte sprids strålning via luften och ut. Och vatten kommer inte att släppas ut. Använder vi vatten för att rengöra, till exempel, så spolas det inte ut i avloppet utan vi samlar ihop det.

Vill veta vad allmänheten tycker

Imorgon kväll tisdag kommer Vattenfall att hålla ett samråd, alltså ett offentligt möte, för allmänheten i brandförsvarets byggnad ovanpå Ågestaverket.

– Det är viktigt med samråd då det är en möjlighet för folk att komma med synpunkter på hur avvecklingen ska gå till, och få information. Jag tror inte grannarna kommer att märka så mycket av att vi river, nästan allt sker inne i berget. Men de kommer att märka lastbilstransporterna som kommer att gå ett par gånger i månaden.

Vore det inte enklare och billigare att låta allt vara som det är?

– Nej, vi bedömer inte det som ansvarsfullt. Förutom det radioaktiva materialet så finns även asbest och pcb som man byggde med förr i tiden. Allt detta behöver tas bort.

Vattenfall hoppas få in den slutgiltiga ansökan om avveckling till Strålskyddsmyndigheten innan årets slut. Sedan tar det förmodligen ytterligare ett år innan de godkänner den. Den huvudsakliga avvecklingen ska vara igång 2020 eller 2021.

Bomben med stort B är tillbaka

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ekar tomt. I reaktorhallen är det alltid upplyst trots att den stått tomt i fyra decennier. Foto: Direktpress