Chirashi. Den asiatiskinspirerade restaurangen på Rusthållarvägen har varit ett uppskattat inslag i Bagarmossen, men uteserveringen står på olovlig mark och plockas nu bort steg för steg. Foto: Mathias Ståhl

Nu rivs uteserveringen i Bagarmossen

I höstas beslutade politikerna att restaurangen Chirashi i Bagarmossen skulle plocka bort sin uteservering eftersom den var byggd på olovlig mark. Den operationen är nu påbörjad.

  • Publicerad 18:02, 2 mar 2020

Förutom uteserveringen måste även en container, ett plank med sittplatser och en toalett väck, enligt politikernas beslut. Senast den sista mars ska allt vara borta.

Till följd av beslutet lade restaurangägaren Sam Egag ut en annons på Blocket, där uteserveringen såldes under rubriken "Årets kapp". Enligt honom har försäljningen gått "både bra och dåligt", och det som inte sålts kommer i stället att återvinnas.

– Jag har inte kunnat sälja så mycket. Folk budar, de säger att de ska ha den och sedan kommer de inte, det blir kaos, säger Sam.

Kravet: Böter och rivning av omstridd uteservering

Inte bara staden har gjort tummen ner åt uteserveringen. Enligt Sam har ett fåtal boende i området riktat klagomål mot hans verksamhet för att de upplevt den som störande.

Samtidigt upplever Sam ett stort stöd från andra Bagisbor.

– Medan jag varit här och rivit har säkert 70–80 personer kommit fram och sagt "så jävla tråkigt, hemskt". Men politikerna har valt att lyssna på de väldigt få negativa.

Trots motgångarna har Sam inte gett upp hoppet om att driva verksamhet på platsen, både på kortare och längre sikt. Han fortsätter bland annat att jobba för att få igenom en ändring i detaljplanen.

– Jag vet inte om det går igenom, och även om det gör det så kan det ta år. Då är frågan vad som kan göras under tiden. Vi måste ha en konstruktiv dialog om hur platsen kan bli bättre och gynna dem som bor där, säger Sam Egag.