Det finns en oro för trafikstockning i närheten av den nya bussdepån i Fredriksdal som precis har öppnats. Foto: Elina Lundberg

Nu rullar hundratals bussar ut och in ur Sjöstan

130 bussar börjar nu rulla till och från nya depån i Sjöstan. Men trafiken ska inte störa Sjöstadsborna. ”Kan bli någon minuts längre restid” enligt trafikkontoret.

  • Publicerad 10:53, 26 jun 2017

Tidigt på midsommaraftonens morgon rullade bussarna som tidigare parkerat på östra Södermalm för första gången ut ur den nya depån Fredriksdal i Hammarby sjöstad. Härifrån ska de köra två vägar från Sjöstan: dels på Hammarby allé, via Skansbron till Södermalm, dels via Hammarby allé öster ut till Textilvägen, Hammarbyvägen och vidare till Gullmarsplan.

Bland annat Sjöstadsföreningen har varnat för trafikstockning i området men varken Keolis eller trafikkontoret är bekymrade för trafikläget.

– Vi kommer inte att rodda inne i Sjöstan och bussarna kommer att gå ut innan morgonrusningen, säger depåchefen i Fredriksdal Johan Grönwald.

Trafikkontorets trafikplanerare Katarina Kjellberg ser inte heller en risk för köbildning in och ut ur Sjöstan.

– Bussarna kommer stå för en väldigt liten del av trafiken. Det kan bli någon minuts längre restid än tidigare men så ser det när staden växer och utvecklas, säger Katarina Kjellberg.

Varnar för flaskhals

Bertil Stockhaus, ordförande i Sjöstadsföreningen, är dock fortsatt kritisk. Risken för trafikkaos kvarstår, anser han, inte minst med tanke på att bussarna som ersätter tvärbana också kör här fram till oktober.

SE BILDERNA: Här blir det kaos för SL-bussarna

– Dessutom kommer byggtrafiken öka när skrapan Stockolm New byggs. Det här området kan bli en väldig flaskhals framöver. Efter semestrarna blir det en verklig prövotid, säger Bertil Stockhaus.

Risk för konflikt vid cykelbana

Säkerheten utanför garaget har också ifrågasatts. Tidigare i år varnade skyddsombud på Keolis för risker för konflikter när bussarna måste korsa gång- och cykelbana. Trots det har inte några ändringargjorts inför depåns öppnande.

Keolis uppger att bolaget kommer att vara uppmärksamma på läget vid in- och utfarten och ha en löpande dialog med trafikkontoret men risken för konflikter bedöms i nuläget inte som stor.

Chaufförerna varnar för trafikkaos vid nya bussgaraget

Lösning om några år

Först om några år när alla byggen i närområdet är färdiga ska trafikkontoret justera den slutgiltiga trafiklösningen.

– Då kommer vi att lyfta över en del av cykeltrafiken så att cyklister som kör nedför backen i riktning mot Sjöstan istället åker på den södra sidan. Då kommer det bara vara de som cyklar i nordlig riktning från Sjöstan som kommer att köra utanför depån men den här ändringen kan vi inte göra idag på grund av byggarbeten, säger Katarina Kjellberg på trafikkontoret.

Huvudskyddsombudet Stephan Gard på Keolis hade önskat att man gjort något för att uppmärksamma cyklisterna på den nya trafiken.

– De som kommer cyklande från Sjöstan har en lång raksträcka och kommer i hög fart. Jag hade velat se fartdämpande åtgärder, som chikaner, så att de måste sakta ner. Det har inte heller satts upp några varningsskyltar eller varningsljus vid depån, säger Stephan Gard.

Vid in- och utfarten till bussdepån i Fredriksdal kör bussarna över en gång- och cykelbana. Det har skapat en oro för konflikter när depån nu tas i bruk. Foto: Elina Lundberg

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.