Rullar igen. Bergbanan har stått still sedan början av december – men nu ska den, förhoppningsvis, rulla på som den ska. Foto: Henrik Lindstedt

Nu rullar Skärholmens bergbana igen

I lite mer än en månad har den som ska upp på Ekholmshöjden behövt välja mellan 132 trappsteg eller ersättningsbussen. Men nu rullar "Skärholmens problembarn" – bergbanan – igen.

  • Publicerad 12:45, 15 jan 2019

I lite mer än en månad har Bergbanan upp till Skärholmen, även kallad "Skärholmens problembarn", stått still. Boende och andra som ska upp till Ekholmshöjden har fått välja mellan 132 trappsteg eller ersättningsbussar.

Men sedan igår har banan återigen börjat rulla.

– Den har varit i drift sedan i går eftermiddag och därmed är ersättningsbussen borttagen. Vi får se hur det går med den nu, det har ju hänt att den har behövt vila några gånger. Men allt ska fungera nu, säger Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret.

Ska bytas ut

Bergbanan har krånglat titt som tätt under åren och Stockholms stad jobbar på att hitta en bättre och permanent lösning på problemet.

– Än så länge är det ganska öppet, vi tittar på flera olika lösningar – till exempel dubbelhiss och snedhiss. Framför allt har vi tittat på dubbelhiss eftersom det är en driftsäker lösning, men vi är inte säkra på att den vägen är framkomlig, sa Jonas Loberg, enhetschef på trafikkontoret till SkärholmenDirekt innan jul.

Tidigare har en lösning med en dubbelhiss föreslagits, men då motsatte sig bland annat Skönhetsrådet och planerna skickades tillbaka till ritbordet.

I år hoppas staden kunna ta fram ett nytt inriktningsbeslut. Tidigast 2020 kan nybygget sätta igång.

Bergbanan kommer stå still i månader