Mobila. Martin Kåberg (läkare) och Fredrik Lindström (sjuksköterska) jobbar på sprututbytet vid S:t Görans sjukhus, som nu tar sig ut i staden med en vårdbuss. Arkivbild. Foto: Sacharias Källdén

Nu rullar Stockholms mobila sprututbyte

Nu ska sprutnarkomaner kunna byta sprutor i en särskild buss. Den sedan tidigare rullande mobila vårdbussen för hemlösa utökas nu med ett sprutbyte.

  • Publicerad 17:00, 18 jun 2019

Susanne Nordling (MP). Foto: Miljöpartiet

Det är ett nytt samarbete mellan det fasta sprutbytet på S:t Görans sjukhus och Capios mobila vårdbuss för hemlösa som gör det mobila sprututbytet möjligt, ett utbyte som är det första i sitt slag i Sverige.

I praktiken kommer den befintliga vårdbussen utökas med en person från sprutbytet som kan erbjuda byte till rena sprutor, samt vaccination mot hepatit.

Ny vårdbuss ska hjälpa Stockholms hemlösa

I två år har ett projekt för att få till mobilt sprututbyte pågått och efter att man fått grönt ljus av regionen nyligen så kunde bussen med sprututbytesfunktionen på plats rulla för första gången i tisdags.

– Det har varit en del utmaningar med olika tillstånd på vägen men nu är vi igång. Det känns väldigt bra, säger överläkaren på S:t Görans sprututbyte Martin Kåberg.

Här öppnar Stockholms nya sprututbyte

Under sommaren kommer en person från sprututbytet, oftast en sjuksköterska, åka med i bussen en gång i veckan. Var den dyker upp beror på var de med behovet finns, och man kommer använda sig av den kunskap som redan finns hos den mobila vårdcentral som bussen varit sedan i januari i år.

– Utöver det får vi snacka med folk och höra oss för var vi behövs, säger Martin Kåberg.

Till hösten är tanken att man ska utöka verksamheten, och förhoppningsvis upprätta två fasta platser som bussen återkommer till.

– Vi kommer förmodligen rikta oss mot en plats södra och en plats i norra delen av länet, säger Martin Kåberg.

Från politiskt håll är man nöjd med att verksamheten är igång.

– Det handlar om att söka upp människor för att rädda liv. Genom den här kontakten så finns också större möjlighet att de får vård både för sin hälsa och för sitt beroende, säger Susanne Nordling (MP), politiskt ansvarig för beroendevården i Region Stockholm.

Hon tror även att det mobila sprututbytet kan bidra till uppfylla det globala målet om att ha eliminerat hepatit C till 2030.

Det här är sprututbytet

Utöver själva bytet av smutsiga till rena sprutor finns specialutbildade sjuksköterskor, infektions- och beroendeläkare, tandläkare, barnmorska och kurator på plats. Enheten erbjuder behandling av infektionssjukdomar inklusive hiv och hepatit C samt länkning till beroendevård och socialtjänst.