Nu rullas hyrbara elmopeder ut i Stockholm

Efter bilar, cyklar och scootrar. Nu har nya hyrbara elmopeder tagit plats på Stockholms gator.

  • Publicerad 11:29, 25 apr 2019

Elscootrarnas intåg i Stockholm har inte gått många förbi. Nu har ytterligare en delningstjänst lanserats på Stockholms gator, elmopeder.

Bolaget Blinkee smygtestade med ett fåtal moppar i höstas men sedan igår, onsdag, lanserar man tjänsten på allvar i Stockholms innerstad. Totalt har cirka 50 elmopeder rullats ut och placerats runt om i innerstan. De hyrs precis som elscootrarna via en app där man betalar per minut, 3,90 kronor/minut, och ska sedan ställas "på lämpligt ställe" enligt bolaget.

Stockholms nya hårda krav på elscootrarna

Enligt bolaget måste användarna vara 18 år och mopederna är godkända för två personer där tillhörande hjälmar finns i en låda på elmopederna.

Innan man kan boka måste man lassa upp bilder på sitt ID-kort för att bli verifierad. Är man född tidigare än 1 oktober 1994 krävs bara ett giltigt ID-kort, de födda efter det datumet behöver visa B-körkort eller AM-körkort enligt bolaget.

Mopparna är av klass 2, vilket gör att de får köras på cykelbanor enligt transportstyrelsen så länge cykelbanan inte har en tilläggstavla där det står "ej moped", och har en maxhastighet på 25 km/h enligt bolaget.

I app finns även cyklar och elscootrar men det har bolaget inte rullat ut i Stockholm än så länge.

Företaget finns redan i 20 städer i Europa och bland delägarna märks bland annat tidigare Moderata chefsstrategen och PR-strategen Per Schlingmann.

– Det känns spännande och roligt att lansera tjänsten i Stockholm, vår ambition är att göra stockholmare till ett mopedåkande folk. Efter vår smyglansering i höstas fick vi tydliga indikationer på att stockholmarna uppskattade vår tjänst som erbjuder säkra, flexibla och miljövänliga transporter i urbana miljöer”, säger Viktor Hederos, VD Blinkee Nordic AB i ett uttalande.

Viktor Hederos, vd på Blinkee, det nya företaget som rullat ut hyrbara elmopeder i Stockholm. Foto: Pressbild/Per Brandt