Dräneras. Marken vid Långsjöbadet är väldigt sank. Foto: Mikael Andersson

Nu rustas Långsjöns badplats upp

Nu ska blöta och sanka Långsjöns badplats bli torr. Samtidigt får hela strandbadet ett lyft.

  • Publicerad 20:30, 9 okt 2019

Sommardagar är det ofta packat kring stranden när runt 200 badgäster kommer till Långsjön för att svalka sig. Trängseln förvärras av att delar av gräsmattan ofta är så vattensjuk att ingen kan sitta på den våta marken. Men nästa sommar ska de sanka gräsmattorna må bättre. Snart drar jobbet med att dränera badplatsen igång.

Rännor, som leder bort dagvattnet till sjön, ska grävas ner. På vägen renas vattnet både i kanalerna och i ett nedgrävt reningsaggregat så att badvattnet inte försämras. Gräset närmast sjön ska läggas om.

– Vi kommer få hållbara gräsytor, undvika stående vatten och rena regnvatten, säger Eva Wretling, parkintendent på Älvsjö stadsdelsförvaltning.

Första dräneringsjobbet "ett haveri"

Det här är andra gången som stadsdelen försöker dränera platsen. Förra försöket att gräva ner ett reningsaggregat slutade med ett haveri, när gropen för reningsaggregatet fylldes med vatten sen en pump kraschat.

Ständigt blöta gräsmattan vid Långsjöbadet ska bort – nästa år

– Det har tagit tid att lösa det här. Efter olyckan beslutade vi oss för att ta ett helhetsgrepp för den slitna badstranden, säger Eva Wretling.

Klart till sommaren 2020

När upprustningen nu drar igång får badet även en ny grillplats, ny belysning och nya gungdjur. Trafiksäkerheten vid entrén från Strandängsstigen förbättras och cykelparkeringarna blir fler. 

En av badets bryggor flyttas från strandområdet till andra sidan berget där växter och sly röjts undan närmast vattnet. Det hoppas stadsdelen gör att badbesökarna sprider ut sig mer.

Arbetet vid Långsjön startar inom kort. Det kommer vara möjligt att passera området under hela byggtiden, både för att gå till restaurangen och vidare längs strandpromenaden.

Allt ska vara klar till nästa badsäsong.