SÄLJS. 1800-talsbyggnaden vid Fatbursparken ska säljas. Foto: Karin Nilsson

Nu säljs ödehuset på Södermalm

Eftersom ingen av kommunens egna verksamheter har velat flytta in i den fallfärdiga 1800-talsbyggnaden på Söder, ska staden nu sälja kåken.

  • Publicerad 16:26, 4 sep 2017

Det är det fyra våningar höga huset vid Fatbursparken som nu ska säljas. Staden har ägt den maffiga byggnaden sedan 1950, och bland annat hyrt ut den till Trafikverket under bygget av Citybanan – som passerar rakt under huset. Men sedan hösten 2016 står huset tomt.

1800-talshus mitt i park på Södermalm kan säljas

Kåken med dess två tillhörande flyglar har värderats till 10 miljoner kronor, men att renovera byggnaden till dugligt skick beräknas gå loss på det fyrdubbla. Staden har under våren försökt hitta möjligheter för att inhysa kommunal verksamhet i huset, men ingen av stadens nämnder eller bolag har velat flytta in i den 2000 kvadratmeter stora kulturhistoriska kåken.

– Byggnaden är i väldigt dåligt skick och dessutom K-märkt vilket gör att man inte kan ändra den hur som helst. Vi har till exempel undersökt möjligheten att göra om den till skola men det är inte möjligt. Vi kan inte heller bara lägga huset i malpåsen och låta det förfalla, då är det bättre vi säljer den här pärlan så den kommer till användning för allmänheten, säger Jan Valeskog (S), ordförande i fastighetsnämnden.

Är det en pärla när den kostar 40 miljoner att renovera?

– Jag vet att fastighetskontoret redan börjat föra dialog med olika aktörer och det finns flera spekulanter med stort intresse, framförallt eftersom läget är så bra.

Supersatsning på Söderhallarna: ✔ Nattklubb ✔ Stadsodling ✔ Live-scen

Ny ägare väntas nästa år

Jan Valeskog (S) framhåller att köparen på något sätt måste göra byggnaden tillgänglig för allmänheten. Något kontorskomplex är det till exempel inte tal om.

Skulle det kunna bli stans maffigaste nattklubb?

– Haha, nej du, vad det blir vill jag inte spekulera om.

Kommunfullmäktige klubbar formellt igenom att huset ska säljas ikväll. Affären förväntas kunna gå i lås under 2018.

Fastigheten Stiftelsen

- Byggdes 1875 för att hedra Kung Oscar I, och har främst använts för olika typer av vårdverksamhet.

- Sedan 1950 ägs byggnaden av staden, som bland annat hyrt ut den maffiga kåken till Trafikverket under bygget av Citybanan.

- Huset är blåklassats av Stockholms stadsmuseum, vilket är den högsta klassningen av kulturhistoriskt värde. Det betyder att inga ingrepp i byggnaden får göras som ur kulturhistorisk synvinkel är ovarsamma eller negativa för stadsbilden.

- Ingår som ett delprojekt i stadens pågående projekt Södermalms hjärta, som ska göra Medborgarplatsen och kringliggande områden till ”en attraktiv och trygg bo- och mötesplats”.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.