Sänks. Fartgränsen utanför skolor och genom bostadsområden i Vallentuna ska sänkas med 10 km/h. Foto: Mostphotos

Nu sänks hastigheterna i Vallentunas bostadsområden

Snart kommer hastigheten att sänkas på de vägar som går genom genom bostadsområden och utanför skolor i Vallentuna. I stället för 40 kilometer i timmen blir det 30 – och det kan börja gälla redan i år.

  • Publicerad 11:35, 16 apr 2019

Under året planerar kommunen att genomföra hastighetsändringar i Vallentuna. Bakgrunden är ett beslut som kommunstyrelsen fattade år 2017, som slår fast att hastigheterna successivt ska sänkas på alla bostadsgator i Vallentuna – från 40 kilometer i timmen till 30.

Anledningen är främst att öka trafiksäkerheten.

– Det är framförallt för att det är en jättestor skillnad om man blir påkörd i 30 kilometer i timmen eller i 40-50. Det kan vara livsavgörande att du håller 30 kilometer i timmen. Vi ser också, när polisen gör kontroller, att många kör för fort utanför skolor, säger Johan Carselind, gatu- och parkchef på Vallentuna kommun.

Sara Eklund är handläggare i ärendet och trafikingenjör på kommunen.

– Många av de omkringliggande kommunerna har redan 30 kilometer i timmen på sina bostadsgator, så nu är det dags för Vallentuna att få den här trafiksäkerhetsåtgärden också, säger hon.

"Förhoppningen är att det blir klart i år"

Efter principbeslutet från 2017 har ett förberedande arbete inför att ändra hastigheten på vägarna gjorts. Nu är detta klart och på förra onsdagens sammanträde beslutades att de nya lokala trafikföreskrifterna kan skrivas.

De är en förutsättning för att den nya hastighetsgränsen kan börja gälla, berättar trafikingenjör Sara Eklund. Men när arbetet med att skylta om kan påbörjas är inte klart ännu.

– Vår förhoppning är att arbetet ska vara klart under året, men vi får se lite hur det går med resurser och så. Det är mycket administrativt bakom så därför kommer det ta ett tag och vi gör det lite i etapper, säger hon.

I skrivande stund har inte nämndens ordförande skrivit på protokollets justering, vilket gör att det teoretiskt fortfarande är ett förslag till beslut. Men allt pekar på att det går igenom, menar kommunens trafikingenjör.

Hultsfred riktar stark kritik mot Täby

Nyheter ”Lurade samhällets mest utsatta" I ett brev till Täby kommun riktar Hultsfreds kommun hård kritik till kommunen. De menar att Täby lurat en flyktingfamilj att flytta från kommunen till just Hultsfred.torsdag 18/4 16:54

Nu är padelbanorna klara i Täby park

Nyheter BILDER: Så här ser det ut på platsen På den annars oanvända grönytan i Täby park lyser nu det gröna konstgräset. Idag öppnade Norrorts första padelbanor – utomhus.torsdag 18/4 16:47