Vårpremiär. Snart syns vattenstrålar vid Storängstorget i Norra Djurgårdsstaden igen. Foto: Sacharias Källdén

Nu sätts omdebatterade fontänen på Östermalm igång igen

Under maj sätts Stockholms fontäner igång för sommaren, vilket inkluderar den omdebatterade på Storängstorget.

  • Publicerad 09:23, 8 maj 2020

Vi har vid ett flertal tillfällen skrivit om fontänen på Storängstorget i Norra Djurgårdsstaden, som invigdes i maj 2017 och har satts av och på i flera omgångar efter reaktioner från boende.

När grannar klagade på att det lät för mycket när vattnet föll ner på marken och när barnen lekte där beslutade staden att justera tidsintervallerna för när fontänen är i drift.

Man har också infört säkerhetsåtgärder och gått ut och sagt att fontänen i första hand är ett konstverk och inte ett lekredskap – detta efter incidenter där barn som lekt i fontänen gjort illa sig.

Femåring bröt benet i omstridd fontän

Under vintern har alla fontäner i Stockholm varit avstängda, men nu ska de sättas igång igen. Så även fontänen vid Storängstorget.

– Fontänerna börjar sättas på från första maj. Dock kan det ta ett tag att få på alla i och med att det handlar om ett stort antal, säger Stefan Hagdahl, chef på Stockholm konst.

Ingen risk för coronavatten

En som bor i området skriver i ett mejl till ÖstermalmDirekt att han undrar om beslutet att sätta på fontänen är genomtänkt, med tanke på coronaspridningen.

– Coronaviruset infekterar genom droppar av vatten. Med tanke på att så många vistas runt fontänen är nog risken stor att fontänen blir en smittohärd, skriver Östermalmsbon.

Men Stefan Hagdahl menar att det inte finns någon sådan risk.

– Det finns ingen som helst risk för det. Det är ett system med vatten som är filtrerat och klorerat. Det är tjänligt vatten som är renat hela tiden. Vi har ett filter och pumphus som tar varenda partikel man kan tänka sig, säger Stefan Hagdahl.