Anne-Marie bor på Havsörnsvägen i Fagersjö och är positiv till en ombildning till bostadsrätt. Foto: StockholmDirekt

Nu sätts pris på hyreshusen som kan säljas

Nu ska staden sätta prislappar på de hyresrätter som kan ombildas. Men i Fagersjö och i Västertorp, där intresset för att köpa loss lägenheter varit störst, får inte alla som vill ombilda chansen.

  • Publicerad 20:00, 12 nov 2019

Snart startar staden besiktningar och värderingar av de fastigheter som var snabbast med att anmäla sitt intresse för en ombildning. Det är alltså inte alla hyresgäster som fått erbjudandet och som vill ombilda som får chansen att gå vidare. I alla fall inte i det här läget. Flera föreningar som vill ombilda ställs på kö.

Rekordsvalt intresse för ombildningar i Hökarängen

Det här beror på den gräns som staden har satt upp som säger att det i stadsdelen ska vara 60 procent hyresrätter och att andelen allmännyttiga lägenheter ska vara 50 procent även efter ombildningen.

Störst intresse i Fagersjö

I Söderort har intresset för att ombilda lägenheter varit störst i Västertorp och i Fagersjö. Hittills har det kommit in intresseanmälningar som berör 173 lägenheter i vardera stadsdel.

De vill köpa loss sina hyresrätter i Söderort

Men stadens regler gör att flera ombildningar sätts på paus.

I Västertorp får max 140 lägenheter ombildas. I Fagersjö sätter staden stopp redan vid 100 lägenheter. Det här innebär att bara en förening i Fagersjö och två föreningar i Västertorp snart får prislappar på sina bostäder. Innan årsskiftet räknar staden med att fastigheterna har besiktigats och värderats.

"Vill gärna köpa"

På Havsörnsvägen 6-8 i Fagersjö är intresset för att ombilda stort. Många av de boende ser fram emot att få möjlighet att äga sin lägenhet i framtiden.

– Vi har bott i samma lägenhet sedan 1988 och trivs väldigt bra. Det skulle vara mycket intressant att få ombilda, varför skulle vi inte äga lägenheten när vi bott här i alla år, säger Nisa Durmus.

Grannarna Anne-Marie och Shugfa Noorgalay är inne på samma linje.

– Jag vill gärna köpa min lägenhet. Vi vill att processen ska skyndas på, säger Anne-Marie.

– Vi betalar idag många tusenlappar i hyra. Det skulle vara en bättre investering om vi istället fick möjlighet att ombilda våra lägenheter till bostadsrätter, säger Shugfa.

En boende som SöderortDirekt talar med är dock lite mer tveksam.

– Vi har fortfarande inte hört exakt hur mycket det kommer kosta. Jag är rädd för att det kan bli dyrare månadskostnad för mig totalt sett, säger den boende som vill vara anonym.

Flera förenignar i kö

Ytterligare två föreningar i Fagersjö och en förening i Västertorp ställs på kö.

Efter en värdering får hyresgästerna tre månader på sig att tänka över om de vill gå vidare med ombildningen eller inte. Det krävs att minst 67 procent av hyresgästerna röstar ja till ett köp, annars avbryts försäljningen.

Om de föreningar som nu sätts på kö kan bli aktuella för värderingar i ett senare skede
kan inte Eva Nygren, strateg på Stockholms Stadshus AB, svara på.

– De har ett ködatum men jag kan inte svara på om vi gör något mer med det. Vi får sätta oss i början av nästa år och titta på det, säger Eva Nygren.

Fler kan anmäla intresse året ut

Staden fortsätter också att ta emot nya intresseanmälningar om ombildningar fram till årsskiftet. Om det är lönt att skicka in en intresseanmälan till exempel i Fagersjö och Västertorp där intresset redan överstiger taket för hur många lägenheter som får ombildas, kan inte Eva Nygren kommentera.

– Det måste varje förening bedöma själva, säger hon.

Rekordsvalt intresse för ombildningar i Hökarängen

En förening i Bagarmossen och en i Rågsved ska också värderas. I Hökarängen, där drygt tusen lägenheter skulle kunna ombildas, har intresset varit noll så här långt. Här har inte en enda förening visat intresse för stadens erbjudande.

De här fastigheterna ska värderas

Fagersjö, Mätbandet 1, Havsörnsvägen 6-8, 68 lägenheter.

Rågsved, Bäverpälsen 2, Gillerbacken 28-28A, 35 lägenheter.

Bagarmossen, Näringsministern 1, Sockenvägen 601-613, 54 lägenheter.

Västertorp, Glanskisen 1, Isgränd 2-6 & Störtloppsvägen 5-7, 90 lägenheter.

Västertorp, Utslagningen 1, Terrängvägen 71-81, 37 lägenheter.

Flera föreningar i kö

I Fagersjö står två föreningar med sammanlagt 105 lägenheter i kö för en eventuell ombildning.

I Västertorp står en förening med 46 lägenheter i kö för en eventuell ombildning.

Visa merVisa mindre

Så många lägenheter får ombildas i Söderort

Fagersjö 100

Hökarängen 1020

Bagarmossen 295

Rågsved 900

Västertorp 140