Tog i. Aseffa Hailu, från KFUM JKS och FC Södra Sidan, Emilia Bjuggren (S), idrottsborgarråd, och Kemal Tekin, ordförande i Newroz FC, tog första spadtaget för en konstgräsplan på Bredängs BP. Foto: Claudio Britos

Nu sätts spaden i marken för Bredängs BP

"Äntligen!". Efter åratal av tjat, möten och medborgarförslag togs i veckan det första spadtaget för en konstgräsplan i Bredäng.

  • Publicerad 18:26, 19 jun 2018

– Nu händer det! Det här är så stort, jag känner mig lite rörd alltså, det kan inte bli bättre, säger Emrah Ceba.

Det är strax innan lunch på tisdag – snart ska idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S), Newroz FC:s ordförande Kemal Tekin och Aseffa Hailu, från FC Södra Sidan och KFUM JKS, ta första spadtaget i ombyggnaden av nya Bredängs BP.

– Tänk sen, man kommer in här, ser höghusen bakom och bara grönt överallt, säger Emrah Ceba.

– Hade jag varit ett bondelag utifrån landet som skulle möta Newroz här – jag hade blivit rädd, skrattar Baran Coskun.

De är båda gamla Newroz-spelare och har länge kämpat för att få en konstgräs just här, tillsammans med bland andra FC Södra Sidan och JKS.

Det är otaliga medborgarförslag, möten och telefonsamtal som har gjort att det i september kommer stå en konstgräsplan med nya läktare och omklädningsrum här.

Superkul. "Mina partikamrater i stadsdelsnämnden har varit på mig sedan dagen vi fick majoritet om att det här är den viktigaste satsningen vi kan göra i stadsdelen när det gäller idrotts- och ungdomsfrågor. Så det känns superkul att vi äntligen är här", sa Emilia Bjuggren (S), idrottsborgarråd. Foto: Claudio Britos

Framtiden. Bredängsföreningarna hoppas att fler unga ska lockas till idrotten när Bredäng nu ska få konstgräs. Foto: Claudio Britos

Rörd. Emrah Ceba, tidigare lagledare i Newroz FC, är en av dem som kämpat länge för en konstgräsplan på Bredängs BP. Foto: Claudio Britos

Varför har det tagit så lång tid att få till det här?

– Rent krasst så var det för att det fanns en treårig investeringsplan där Bredängs BP inte fanns med. Men när vi ökat investeringarna och satt in en extra idrottsmiljard kunde vi ta in helt nya projekt, som Bredängs BP, säger Emilia Bjuggren.

Många Bredängsbor har börjat sin fotbollskarriär på BP:n. Baran Coskun och Emrah Ceba berättar hur de var där från klockan 15 varje dag och spelade. Men sedan konstgräs började ploppa upp i andra stadsdelar tappade den i dag slitna bollplanen sin attraktionskraft.

– Det blev som ett vakuum här, det har inte varit mycket liv på den här fantastiska stora ytan. Det här kommer vara ett stort lyft för hela Bredäng. Och jag är övertygad om att vi kommer får fler flickor och pojkar som är aktiva inom idrotten när det här är klart, säger Newroz-ordförande Kemal Tekin.

Och det blir inte bara fotboll på platsen. Även området runt BP:n ska utvecklas och stadsdelen har tagit hjälp av unga tjejer från området för att ta fram ytor för spontanidrott runt hela platsen.

Bredängs lag går ihop i kampen för konstgräs

Efter lagens långa kamp – nu ska Bredäng få en konstgräsplan

Det våras för konstgräs på Bredängs bollplan

Konstgräsplaner

Sätra bollplan har fick en konstgräsplan för elva spelare 2014 och har även en sjuspelarplan för konstgräs.

Vid Vårbergs IP finns idag en elvaspelarplan med konstgräs. Nästa år ska ytterligare två konstgräsplaner, en för elva och en för sju spelare, byggas där. Målet är att de ska vara klara för att spela på under 2018.

Lite längre fram i tiden är även planen att Johannesdal i Vårberg få en konstgräsplan för sju spelare, i samband med att området kring Söderholmsskolan utvecklas med nya bostäder.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.