Nu siktar mästarhunden mot VM

I sista tävlingen på hemmaplan blev det guld. Nu åker Zaga och matte Elina Malmebo till Holland för VM i IPO. – Jag får nästan gåshud bara av att prata om det, säger Elina.

  • Publicerad 11:00, 31 aug 2017

Det är egentligen så att de som är topp 20 i världen har det här som heltidssyssla.

Bollen. Det är bollen hon vill ha. Zaga, sex och ett halvt år och en verklig veteran inom IPO, Internationell prövningsordning, är lagom intresserad av besökaren. När hon får bollen lägger hon sig under bordet och tuggar på den. Det är vila som gäller för SM-guldvinnaren från Enköping.

– Det är som terapi, säger Mikael Malmebo.

Det var han som en gång i tiden fick Elina Malmebo att fastna för disciplinen som i år alltså gav det första – och det sista – SM-guldet för Zaga. Efter VM går hon i pension.

– Att vinna guldet har varit ett mål hela tiden. I år gick vi in med inställningen att bara ha kul och det hade vi och helt plötsligt förstod vi på poängen att vi låg bra till, säger Elina Malmebo.

Tränar inför VM

I IPO ingår tre grenar, lydnad, skydd och spår. Något som Zaga behärskar efter åratal av träning.

– Ja, hon är tränad för IPO sedan jag köpte henne, då hon var fyra månader gammal. Jag har tränat hundar förut, men det här är min första IPO-hund, säger Elina.

Nu har förberedelserna börjat för VM i Holland i oktober. Det är inte första gången Zaga tävlar på internationell nivå. SM är också ett kval till just världsmästerskapet och topp fem får representera Sverige.

– Första VM var i Schweiz 2015. Då slutade vi på plats 15 av 136. Det hade vi verkligen inte räknat med.

Och nu går ni för guld?

– Haha, det är svårt. Det är egentligen så att de som är topp 20 i världen har det här som heltidssyssla. Men vi ska absolut göra allt vi kan. Det kommer att bli jätteroligt.

Att hundvärlden är stor vet jag, men hur stort är det här?

– Just schäfer-IPO är den största brukstävlingen. Det brukar vara 130 till 180 startande från hela världen, säger Mikael.

– Själva tävlingen går över fyra dagar. En och en halv vecka är man borta för det är en massa invigningar och annat, säger Elina.

”Det är stort”

Att de ser fram emot VM råder det ingen tvekan om.

– Det är en stor arena med fulla läktare som man kliver in på. Jag får nästan gåshud bara att prata om det. Det är jättehäftigt att få äran att ställa upp för sitt land. På invigningen spelas nationalsången. Det är stort, säger Elina.

När VM är över så väntar alltså ett evigt liv av bolltuggande för Zaga. Ja, en och annan utflykt blir det givetvis också, men träningen kommer inte se likadan ut. Det innebär inte att Elina och Mikael är färdiga inom disciplinen.

– Vi har varsin ny på gång bägge två. En son och en dotter till henne som vi ska börja med nästa år. När hon är klar nu så blir det fullt fokus på dem, säger Elina.

IPO

Inom Internationell prövningsordning (IPO) ingår fyra olika provformer som syftar till att pröva arbetsförmågan hos hund och förare inom spår, lydnad och skyddsarbete.

Spår tränas på fält, precis som i tävling, och hunden ska ha ett lugnt tempo, djup nos, hög noggrannhet och ett intensivt doftintresse. Det gäller alla spår inom provformerna i IPO.

Skyddsarbetet behöver tränas under noga kontrollerade former tillsammans med utbildad figurant.

Fakta: Svenska Brukshundsklubben

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här tas första spadtaget på familjebadet

Nyheter På måndagen drog byggandet av det nya familjebadet på Korsängsfältet officiellt igång. Badet ska öppna dörrarna för allmänheten vintern 2020/2021.måndag 18/6 11:33