MASKINFÖRARE. Henrik Eriksson och Wilhelm "Wille" Kjellgren gillar sitt jobb. "Folk blir glada när man kommer", säger Wille. Foto: Charlotte Arwedsson

Nu ska 4 400 ton grus och sand tas upp i Väsby

Tussilago och blåklocka i all ära - men finns det något säkrare vårtecken än när gatorna börjar sopas? Nu är sandsopningståget i gång i Upplands Väsby. 4 400 ton grus och sand ska bort före 15 maj.

  • Publicerad 16:32, 6 apr 2019

Folk blir glada när vi kommer.

Nu skiner solen för fullt och våren verkar äntligen ha nått Väsby. Det innebär, förutom efterlängtat ljus och värme, att all sand som lades ut vid snöröjningen nu ska sopas upp.

Från och med vecka 14 och sju veckor framåt kan du se de gula sandsopningsbilarna från Sättra gård jobba sig framåt i Väsby. Grovsopningen startades i mars, men nu är det dags för finsopningen.

– Vi har tio maskiner och tolv personer engagerade i sandsopningen i Väsby, berättar Mats Eriksson från Sättra gård som både sköter kommunens vinterväghållning och sandning.

Han har jobbat med vinterväghållningen 30 år i Väsby. Sandningen i kommunen har han skött i ett tiotal år. Och det är inga små ytor vi snackar om.

– Vi sopar ett område motsvarande 200 hektar, vilket är lika med två miljoner kvadratmeter yta, säger Mats Eriksson.

Sandsopningståget är i gång

Wille, Nikke, Henke, Emil, Ahin och Freddan ingår i det så kallade sandsopningståget. Första maskinen vattnar sanden så att det inte ska damma, och borstar, eller penslar som det heter, bort sanden bland annat runt stolpar och elskåp. Sedan valsar man, drar ner grus från trottoarerna till vägarna, där slutligen två maskiner tar upp sanden. Sanden körs sedan till olika upplag för att återvinnas, bland annat till nästa års sandning.

– Förutom sandsopningståget har vi tre maskiner som är ute och sopar gång- och cykelvägar. Två mindre maskiner tar trånga ytor som förskolor och tunnlar, säger Mats Eriksson.

Maskinförare Wilhelm "Wille" Kjellgren, har jobbat med snöröjning och sandsopning i sju år.

– Sandsopning är väldigt tacksamt, folk blir glada när vi kommer. Folk har lite lättare för att klaga på snörjöningen, så det här är roligare, berättar han.

För dagen är sandsopningståget på väg upp mot Sigma och Hasselbacken. De börjar med städgatorna, men stöter direkt på patrull när en bil på Husarvägen inte flyttats. Niklas "Nikke" Holm, som kör lastbilen sist ut i sandsopningståget", tar det hela med ro och svänger vant förbi bilen.

– Vi får komma tillbaka senare. Men om bilen inte flyttas i dag dröjer det ju en vecka till nästa städdag innan vi kommer åt just den gatan, säger han.

Vi "tuffar" vidare, passerar Väsbyvägen och vidare mot Hasselgatan.
Det ligger långa strängar med grus vid vägkanten, men Nikke ser i de dubbla backspeglarna exakt hur borsten, eller penseln, tar. Vid Hasselbacken är det dags att precisionsvända på det trånga utrymmet vid parkeringen. Men det går som en dans.

– Jag börjar lära mig den nya lastbilen, säger han och skrattar.

Här kör sandsopningståget i Upplands Väsby

Vecka 14-15: Centrala delar, Smedby och Vilunda.
Vecka 16-17: Skälby och Brunnbyvik.
Vecka 17-18: Fresta, Odenslunda och Ekeby.
Vecka 18-19: Sjukyrkoberget, Johannesdal och Bollstanäs.
Vecka 19-20: Runby och Prästgårdsmarken.
Hjälp sandsopningståget att komma fram genom att flytta bort din bil från gatan.
Anmäl gärna efter den 15 maj om någon väg är bortglömd genom att kontakta kommunens kontaktcenter Väsby Direkt 08-590 970 00.

Sandsopning

Kostnad för att sopa upp upp allt grus och sand som lagt ut under vintersäsongen 2018/2019: 1,7 miljoner kronor.
Förra året återvanns ca 1 000 ton som användes i halkbekämpning 2018/2019.
Totalt under säsongen 2018/2019 har ca 4 400 ton lagts ut. En normalvinter brukar siffran landa på cirka 3 500 ton.

KÄLLA: UPPLANDS VÄSBY KOMMUN

Fler nyheter i Vi i Väsby

Bensinmack i Väsby utsatt för inbrott

Nyheter Använde någon form av såg för att bryta upp dörr En bensinmack i Upplands Väsby utsattes natten till måndagen för ett inbrott. Det är dock oklart om gärningspersonerna fick med sig något byte.måndag 24/6 13:09

Nu stängs getingmidjan – så påverkas du

Nyheter ✔Största avstängningen någonsin ✔Ökad trängsel ✔Det här gäller ✔Stopp på röda och gröna linjen framöver Tågspåren mellan Stockholm Central och Stockholms södra stängs av i åtta veckor nu i sommar. Så här planerar SJ, Trafikverket och MTR att lösa trafiken under avstängningen.söndag 23/6 9:30
Stockholm Direkt