NU ÄR DET KLIPPT. Nu ska den yttre rivningen av Basaren-huset på Hantverkargatan, med hjälp av grävmaskiner som har stora saxar. Foto: Linda Gren

Nu ska Basaren klippas sönder av jättesaxar

Det invändiga är klart. Nu ska Basaren klippas sönder med jättesaxar. Samtidigt färdigställs de sista avspärrningarna i området.

  • Publicerad 11:42, 13 jan 2016

Arbetet med att riva Basaren på Hantverkargatan för att ge plats för SKB:s nya hus är i full gång. Rivningen startade invändigt och nu är det är dags att starta rivningen av själva betongstommen. Redan den här veckan kommer det arbetet att starta och under nästa vecka kommer man kunna se grävmaskiner med jättesaxar som klipper sönder huset.

Rivningen av betongstommen beräknas vara klar i slutet av februari.

I mars börjar sedan marken och grunden förberedas. Då ska jord schaktas bort innan viss sprängning börjar. Själva grundläggningen beräknas starta i maj.

Som Vårt Kungsholmen tidigare har skrivit upptäcktes en okänd mosaik under den invändiga rivningen. SKB arbetar fortfarande med målet att den ska räddas och antingen ingå i den nya byggnaden eller i någon annan byggnad, men det är inte klart om den går att bevara än.

Idag görs även de sista trafikavspärrningarna i området kring bygget, se faktaruta för hur du påverkas. Avspärrningarna kommer vara på plats till och med den 31 oktober 2017

Här spärras det av

Ett körfält försviner längs Baltzar von Platens gata och stoppförbud införs på den gatan.

Trottoaren längs med Basaren, Hantverkargatan 71-73, stängs av och fotgängare hänvisas till andra sidan. Det blir avstängt från trappan ned till Baltzar von Platens gata och fram till korvkiosken.

Busshållplatsen på Hantverkargatan har provisoriskt flyttats till St Eriksgatan 23-25.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.