Slutet nära. Marinan i Marievik ska avvecklas. Här ska det istället bli en ny kajpromenad med ett bad. Frågan är om båtägarna kommer att lämna självmant eller ta strid om rätten att ligga vid marinan. Foto: Sacharias Källdén

Nu ska båtarna bort från kajen i Marievik

Den lilla båthamnen i Marievik ska bort. Flyttar inte båtarna nästa vecka hotar marinan med vräkning. Men båtägarna anser sig ha rätt att vara kvar. "Vi kommer väl släpas bort som från pirathamnen”, säger en av båtägarna.

  • Publicerad 19:00, 25 sep 2019

Sensommarsolen får Årstaviken att glittra. De tjusiga bostadsrätterna vid kajen speglar sig i vattnet. På andra sidan börjar träden i Tantolunden att skifta färg. Det är en vacker eftermiddag vid marinan i Marievik.

Men trots sitt centrala, iögonfallande läge är det en förfallen liten båthamn. Bakom de låsta grindarna ute på en av marinans bryggor ligger tomglas, sopsäckar, dumpade vattendunkar och trasiga brädor. En generator står och brummar vid en av båtarna. Uttagen på bryggan är stendöda. Elen stängdes av innan sommaren.

– Marinan är misskött. Det ser ut som skit här. Arrendatorn har inte brytt sig. Folk har legat här i år utan att betala, säger en av båtägarna.

Staden vet inte hur marinan i Marievik sköter avloppet

Han vill, precis som flera andra båtägare som SöderortDirekt pratat med, uttala sig anonymt. Alla hänvisar till en oro över relationen till hyresvärden, Joakim Blomqvist, som ansvarar för marinan. Mellan dem finns en djupgående konflikt och de två parterna har helt skilda beskrivningar av vad som hänt i marinan.

Elen på marinan har stängts av och en generator har kopplats in till en av båtarna. Foto: Sacharias Källdén

Brädor är borta från kajen och ett gammalt skåp står och läcker. Foto: Sacharias Källdén

"Alla är uppsagda"

Båtägarna hävdar att det är omöjligt att få tag i hyresvärden, att marinan vanskötts länge, att fakturor kommer sporadiskt, några betalar för sina platser, andra ligger i marinan gratis. Alla säger sig ha hört ryktesvägen att marinan ska avvecklas men ingen säger sig ha fått någon formell uppsägning.

Ren lögn, hävdar Joakim Blomqvist, när SöderortDirekt får intervjua honom efter att ha sökt honom i flera månader.

– Alla är uppsagda, men de gaddar ihop sig för att de inte har någonstans att ta vägen. Att de inte får tag i mig är skitsnack. Jag har meddelat det både muntligen och skriftligen. Jag kommer köra Kronofogden på dem som ligger kvar efter sista september, säger Joakim Blomqvist.

Han hävdar att marinan inte sköts och att elen stängts av för att båtägarna vägrar betala. Själv vill han, precis som fastighetsägaren Tobin Properties som han arrenderar platsen av, bli av med marinan.

När gamla kontorshus rivs och nya höga bostadshus byggs i Marievik finns ingen plats för båthamnen. Här ska det istället bli en ny kajpromenad med pirer och bad.

Så blir helt nya höghuskajen i Söderort

Enligt Joakim Blomqvist är det båtägarna som nu ställer till det.

– Jag har försökt få dem att flytta i ett år. Marinan går back varenda år men de har bönat och bett om att få vara kvar till sista september. Likt förbannat kommer folk ändå att stöka nu, säger han.

Marinan ska ge plats åt nya pirer med en badplats, men byggstarten är flera år bort. Foto: Sacharias Källdén

"Ett smycke som plockas bort"

Några båtägare har självmant valt att ge sig av efter sommaren. Just nu ligger 12 båtar av olika storlekar fastbundna vid bryggorna. Några av dem hoppas fortfarande att de ska kunna rädda marinan. Risken är att hamnens nedmontering blir en följetong.

Precis som vid oljepiren på Södermalmsssidan av Årstaviken kan det ta tid innan alla båtar är borta. Men vid den så kallade pirathamnen hade båtarna ankrat olovligt. Vid Marieviksmarinan anser sig båtägarna ha rätt att ligga kvar.

– Rent juridiskt har vi kontrakt med arrendatorn som inte sagts upp. Det vore rättsvidrigt om Kronofogden knackar på hos oss och kör bort oss, säger en av båtägarna.

Flera båtägare uppger att de har erbjudit sig att ta över och göra i ordning marinan men fastighetsägaren ska inte ha visat något intresse av en sån lösning.

– Det är många år kvar innan bygget startar. Istället för en tom kaj skulle det här kunna vara en snygg marina med fräscha båtar. Den är ett smycke som plockas bort, säger en man innan han kliver på sin båt.

SöderortDirekt har sökt fastighetsägaren Tobin Properties, som bara svarat via mejl att arrendatorn är uppsagd och att Kronofogden har kopplats in för avhysa honom.

Ninip Poli, personalchef på Underbar. Foto: Sacharias Källdén

Den flytande restaurangen Underbar, som ligger bredvid marinan, berörs inte av hamnens uppsägning utan har ett eget längre avtal. Ninip Poli, personalchef på krogen, tycker att marinan misskötts, med sopor som inte hämtats och okända båtar som lagt till vid bryggorna under sommaren.

– Samtidigt är det tråkigt att marinan försvinner och vi blir helt ensamma här, säger Ninip Poli.

Kajenbon Kristian Smith och sonen Charlton. Foto: Sacharias Källdén

Kajenbon Kristian Smith, här med sonen Charlton, kommer att sakna marinan.

– Den adderar något till området. Husbåtar ger liv och rörelse, till exempel i London är det väldigt fint, och jag uppskattar båtlivet runt Årstaviken. Det är en del av charmen med att bo vid kajen. Sen är det sorgligt att marinan inte sköts, säger han.