Full fart. Så här kommer det se ut när biblioteket i Täby nu åker runt på två elcyklar. Här testas de av Linnéa Björkman och Caroline Elgström. Foto: Pressbild

Nu ska biblioteken i Täby rulla runt

För att bli tillgängliga för fler satsar nu Täbys bibliotek på cykel. Tanken är att besöka allmänna platser och event - och få fler att låna böcker.

  • Publicerad 09:40, 12 sep 2018

Iden om att Täbys bibliotek ska ha två elcyklar som åker omkring i kommunen har funnits länge. Nu har cyklarna äntligen anlänt och Linnéa Björkman från Gribbylunds bibliotek som är en av initiativtagarna är nöjd över att de nu är på plats.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att vi bli mer tillgängliga och det känns kul att något som vi arbetat för blir verklighet. Jag tror det finns många som gick på bibliotek när de var små som idag kanske glömt av det lite, därför är det viktigt att vi kan vara på fler platser, säger hon.

Besöker stora event

Cyklarna kommer i dagsläget inte ha en specifik rutt. De kommer istället att besöka platser där många människor vistas, som under stora event i Täby.

– På sommaren kommer vi kunna åka till stränder där många är och vi ska även finnas på olika event, som Hägernäsdagen och dansfestivelen som är nu på Täby torg, säger Linnéa Björkman.

Pengarna har kommunen bibliotek sökt från "starka bibliotek" som är en satsning från regeringen, med visionen att kommuner i landet kan ansöka om pengar för att öka utbudet och tillgängligheten på deras bibliotek. Täby kommun fick 350 000 kronor.

– Vi sökte det och så fick vi det och det känns bra att vi har två cyklar nu på plats, säger hon.

Kommer det att krävas extra personal?

– Nej inte som det ser ut nu, eftersom vi bara kommer att åka ut till större event, men vi har pengar så att vi kan tillsätta en vikarie men i dagsläget är det inte aktuellt, säger Linnéa Björkman.

Har du testkört än?

– Ja det har jag och det var spännande. Det är bra att de går på el när vi har med oss mycket böcker och så finns det två hjul i fram så det blir extra stabilt, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fortsatt renoveringsiver i Stockholm

Bostad LISTA: Så mycket rot-avdrag har gjorts i din kommun under 2018 Det senaste årets oro på bostadsmarknaden tycks inte ha påverkat renoveringslusten bland Stockholms invånare. Hittills i år har vi köpts rot-tjänster för miljarder, visar siffror från Skatteverket.onsdag 19/9 6:50

Experten varnar: Livsfarligt med mopedbilar

Nyheter Körskollärare: "Det finns ingen säkerhet" Allt fler ungdomar köper mopedbilar i Norrort. Men på Täbys Mopedskola menar man att bilarna ger en falsk trygghetskänsla och att fler bryter mot regler.tisdag 18/9 16:57