Snabbare bussar. 179:an och 178:an är de första linjerna av blåbussarna som ska bli mer pålitliga nästa år. Foto: ERIK SIMANDER

Nu ska blåbussarna i Västerort och Järfälla bli snabbare

Blåbussarna i Västerort och Järfälla ska bli snabbare och mer pålitliga. Först ut blir linjerna 178 och 179.

  • Publicerad 11:51, 9 nov 2017

I ett samarbete mellan bussbolaget Arriva, Stockholms stad, landstinget och Trafikverket bestämdes det förra året att man ska förbättra resandet på stombussarna i ytterstan, 170-bussarna.

Man börjar med två linjer, 178:an som går mellan Jakobsberg i Järfälla och Mörby i Danderyd, och 179:an som går mellan Vällingby och Sollentuna station.

De kranskommuner som berörs har varit med i processen och beskrivit vilka problem de ser längs bussarnas sträckning.

Nu i november ska ett förslag på åtgärder upp i trafiknämnden i Stockholms stad, som gäller de delar av sträckorna som som ligger inom staden.


”Kommer påverka alla”

– Det kommer att påverka resandet för alla på linjerna, även de som bor i ändarna, i till exempel Järfälla och Danderyd, säger Stina Airijoki, projektledare på trafikkontoret i Stockholms stad.

Målet är dels att korta restiden. Men också att få ett jämnare flöde i trafiken, så att resenärerna kan lita på att bussen går till exempel ”var sjunde minut” istället för att dröja länge och sedan komma flera bussar i en kolonn.

– Idag är det också ett problem att en bussresa tar olika lång tid vid olika tider på dygnet. Det ska bli mer förutsägbart hur lång tid resan tar, säger Stina Airijoki.


Busshållplatser byggs om

Bland förslagen finns runt en kilometer nytt busskörfält. Trafikljus ska också ställas in så att de prioriterar busstrafiken där det är tänkt att de ska göra det. En del busshållplatser byggs om så att två bussar kan släppa på och av samtidigt, istället för att lägga tid på att vänta in varandra.

– Vi vill också se till att bussar får företräde gentemot korsande trafik på vissa gator där chaufförerna själva sagt att det är problem idag, säger Stina Airijoki.

Om förslaget går igenom påbörjas arbetet efter vintern och ska bli klart under 2018. Sedan kommer man fortsätta med två 170-linjer om året. Det är inte bestämt vilka två det blir härnäst men de linjer som ingår i paketet är 176 och 177 i Västerort och 172 och 173 i Söderort.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Kitty har fixat vovvarnas kalufser i ett halvt sekel

Nyheter "Hundägare är bättre idag" I närmare 50 år har Kitty van Walden fixat Järfällahundarnas frisyrer. Snart går 70-åringen i pension, men att hon ska sluta trimma hundar har inte varit en lätt match. Varken för henne eller...torsdag 13/12 16:29

Så många åker SL:s pendeltåg till och från Järfälla

Nyheter Flest går av och på i Jakobsberg Järfällabo och frekvent pendeltågsresenär? Då är du en av tusentals. Nu visar nya siffror från SL hur många som åkte till pendeltågsstationerna i kommunen förra året.torsdag 13/12 11:34